POTRAGA ZA NAFTOM

Amerikanci će tužiti Hrvatsku Bruxellesu

  • Autor: S. S./hrt.hr
  • Zadnja izmjena 01.08.2013 07:50
  • Objavljeno 31.07.2013 u 21:45
naftna platforma

naftna platforma

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Ministarstvo gospodarstva ugovorilo je s norveškom tvrtkom Spectrum ekskluzivan posao seizmičkog istraživanja Jadrana. Nije bilo svečanog potpisivanja ugovora na kojem bismo doznali više, ali u priču su se uključili i Amerikanci koji su također željeli krenuti u potragu za jadranskom naftom. Sada, nezadovoljni procedurom dodjele posla, najavljuju da će Hrvatsku tužiti Bruxellesu, izvijestio je HTV u središnjem Dnevniku

Brod za seizmičko istraživanje uskoro će zaploviti Jadranom - Norvežani će naftu i plin tražiti četiri mjeseca. Posao su dobili izravnom pogodbom s Ministarstvom gospodarstva. Zašto bez natječaja?

'Cijeli proces istraživanja i eksploatacije ugljikovodika se u Hrvatskoj vodi po najvišim svjetskim profesionalnim, zakonodavnim, poslovnim i ekološkim standardima', izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Norvežani navode da Hrvatska neće imati nikakvih troškova i da su se sami ponudili ministarstvu, navodi HTV

Spectrum će financirati istraživanje i naplatiti se prodajući podatke zainteresiranim naftnim kompanijama. Hrvatska vlada tu nema troškova… Spectrum je ishodio pravo na seizmičke podatke na svoj rizik i na svoju inicijativu', objasnila je norveška tvrtka.

I drugi su poduzimali inicijativu, pregovarali, ali bez uspjeha. Amerikanci su ogorčeni.

'Prezentirali smo hrvatskoj strani svoju opsežnu ponudu bez uspjeha iščekujući formalni javni natječaj. Ova procedura protivna je zakonima EU-a i načelima slobode tržišnog nadmetanja te će ION poduzeti sve potrebne korake kako bismo pred Europskom komisijom zaštitili svoje interese', navela je američka tvrtka ION.

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić tvrdi da Ministarstvo gospodarstva nije poštovalo pravila EU-a.

'Potpuno je zanemarena direktiva br. 22 Europske unije iz 1994. godine. Ta uredba propisuje da država mora za te poslove raspisati natječaj, odnosno da te poslove mora dodijeliti na nediskriminatoran i transparentan način, te da se poziv izvođačima mora objaviti u službenom listu EU-a 90 dana prije dodjele ugovora', izjavila je Ivana Maletić za HTV.

Naftne stručnjake, međutim, više zabrinjava prepuštanje podataka trećoj strani.

'U svijetu je uobičajeno da se takvi natječaji raspisuju od strane države ili nacionalne naftne kompanije. Podaci koji se dobiju nakon takvih istraživanja ostaju u vlasništvu države jer se u krajnjoj liniji radi o povjerljivim podacima od nacionalnog interesa', rekao je naftni stručnjak Davor Štern.

Dnevnik u kojemu je objavljen prilog možete pogledati ovdje

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!