'POKUŠAJ RUŠENJA REŽIMA'

Amerikanac uskoro pred sudom u Sj. Koreji

28.04.2013 u 08:46

Bionic
Reading

Sjevernokorejski sud uskoro će suditi jednom Amerikancu korejskog podrijetla, optuženom za pokušaj svrgavanja kominističkog režima Pjongjanga, objavila je u subotu službena agencija KCNA

Pae Jun-Ho, uhićen u studenome, priznao je da je odgovoran za optužbe i pojavit će se pred vrhovnim sudom Sjeverne Koreje 'vrlo skoro', precizirala je sjevernokorejska agencija.

'Pae je tijekom ispitivanja priznao animozitet prema Narodnoj Demokratskoj Republici Koreji i pokušaj svrgavanja režima', dodaje agencija i tvrdi da su sve optužbe potkrepljene dokazima.

Američki je State Department poručio da prati situaciju preko švedskog veleposlanstva u Pjonghangu, budući da Sjedinjene Države nemaju diplomatsko predstavništvo u Sjevernoj Koreji.

Članovi švedskog veleposlanstva u Pjongjangu u petak su posjetili zatvorenika.

Pjongjang je krajem prosinca obznanio uhićenje Amerikanca korejskog podrijetla koji je u Sjevernu Koreju ušao kao turist i kojega komunistički režim otužuje da je počinio 'kazneno djelo', bez dodatnih objašnjenja.

Južnokorejski list Kookmin Ilbo otkrio je da je jedan 44-godišnji Amerikanac korejskoj podrijetla zadržan od početka studenoga u Sjevernoj Koreji. Jedan od turista s kojima je putovao prenosio je dijelove računala s osjetljivim podacima, dodaje taj list.

Posljednjih godina Sjeverna je Koreja uhitila nekoliko Amerikanaca i potom ih pustila.