INTERNET PREVARA

'Amerikanac' olakšao Pazinku za nekoliko desetaka tisuća kuna

26.06.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Posljednji slučaj internetske prevare zabilježen je u Pazinu gdje je 47-godišnja žrtva lakovjerno nepoznatoj osobi uplatila nekoliko desetaka tisuća kuna, a sve je počelo prije nekoliko mjeseci kada je žena putem društvene mreže stupila u kontakt s muškarcem koji joj se predstavio kao američki državljanin

Priča je počela kulminirati od sredine lipnja, nakon što ju je muškarac zamolio da na svoju adresu primi paket, izvijestila je u petak na internetskim stranicama istarska policija. Nakon višekratnog traženja žena je pristala na tu molbu, ali je već sljedećeg dana dobila poruku da je paket blokiran u zračnoj luci u Turskoj te da na ime treće osobe mora uplatiti nekoliko tisuća dolara kako bi paket mogao nastaviti put.

Žena je uplatila novac, ali to njezinom poznaniku 'Amerikancu' s društvene mreže nije bilo dovoljno jer je od nje zatražio da uplati još novca, uz obrazloženje da se nešto zakompliciralo. Pošto je žena i drugi put uplatila novac, prevarant je pokazao da nema granica jer je od nje SMS porukom tražio da uplati još nekoliko tisuća dolara ili će u protivnom biti optužena za pranje novca.

No, tada je shvatila da je prevarena s o obzirom da je nepoznati počinitelj podignuo novac koji je poslala te je zaprimila prijetnje pa je odlučila događaj prijaviti policiji.

Policija je ponovno upozorila građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

'Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192', savjetuje policija građanima.