ŠAPUTANJE NA SJEDALU

Amerikaci u buseve uvode uređaje za prisluškivanje

11.12.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Vlasti gradova diljem SAD-a počele su u vozila javnog prijevoza ugrađivati uređaje za nadzor putnika, piše RT. Aktivisti udruga za ljudska prava ustali su na noge jer se na ovaj način može zabilježiti gotovo svaka riječ koju putnici izgovore

The Daily je nabavio dokumente u kojima se navode detalji o više milijuna dolara vrijednima nadogradnjama koje se pripremaju u gradovima kao što su San Francisco, Eugene, Traverse City, Columbus, Baltimore, Hartford i Athens. Dio sredstava osigurala je federalna vlada. San Francisco je, na primjer, odobrio ugovor vrijedan 5,9 milijuna dolara o ugradnji uređaja za prisluškivanje u 357 autobusa i tramvaja tijekom iduće četiri godine, a čitav iznos osiguralo je ministarstvo domovinske sigurnosti.

Snimanje razgovora bit će obavljeno bez sudskih naloga, a snimke će biti zadržane 30 dana. U Eugenu su vlasti posebno zatražile mikrofone koji mogu snimiti čisti razgovor, bez pozadinske buke. Jedan od sustava proizvedenih za nadzor javnog prometa može primiti 12 kamera visoke rezolucije, svaku s vlastitim mikrofonom.

'Ova je tehnologija, nažalost, pokazatelj sve većeg nadzora privatnika i provoditelja zakona pod krinkom bolje sigurnosti', kaže nezavisni sigurnosni stručnjak Ashkan Soltani.

No, odgovorni smatraju da je ugrađivanje sustava za prisluškivanje opravdano iz više razloga. Dobavljači sustava za San Francisco kažu da će se uređajima povećati sigurnost putnika, dok u službi javnog prometa u Arkansasu tvrde da će na ovaj način moći raskrinkati putnike koji im dolaze s lažnim pritužbama. U Marylandu sustav otvoreno nazivaju alatom za provođenje zakona.