BANKARSKE I TRGOVINSKE RESTRIKCIJE

Amerika nudi pomoć Ukrajini i prijeti sankcijama Rusiji

Barack Obama i John Kerry

Barack Obama i John Kerry

Izvor: Reuters / Autor: Kevin Lamarque

Sjedinjene Države konkretizirale su moguće sankcije za Rusiju ako nastavi svoju vojnu akciju na Krimu. S druge strane, SAD poručuje Ukrajini da bi joj mogao dati svu financijsku potporu koja joj bude potrebna kako bi se njezinu krizom pogođenom gospodarstvu pomoglo da se opravi

Američki državni tajnik John Kerry putuje u Kijev kako bi dao podršku ukrajinskoj vlasti u Kijevu dok Rusija zauzima Krim.

Obamina administracija zaprijetila je Rusiji sankcijama, i to: zamrzavanjem imovine, zabranom izdavanja viza i bankarskim sankcijama.

Predsjednik Barack Obama tijekom vikenda je kontaktirao s nekoliko prekomorskih vođa, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i britanskog premijera Davida Camerona. Razgovarali su o tome kako odgovoriti Rusiji zbog pokušaja zauzimanja Krima.

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je njemački prijedlog o misiji za utvrđivanje činjenica kako bi se smanjile posljedice krize u Ukrajini.

Američki ministar financija Jack Lew, koji je pozvao Kijev da zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je da bi Washington mogao pružiti pomoć ili kroz bilateralne programe ili veće međunarodne institucije.

'Sjedinjene Države spremne su raditi s bilateralnim i multilateralnim partnerima kako bi Ukrajini pružile svu pomoć koja joj bude potrebna',
rekao je Lew dodajući da Washington 's velikom zabrinutošću' prati situaciju u Ukrajini nakon ruske intervencije na području Krima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!