PUKAO STARI NAFTOVOD

Američko predgrađe zalilo 12.000 barela nafte

02.04.2013 u 12:22

Bionic
Reading

Ulice i livade gradića Mayflowera u američkoj državi Arkansas natopljene su sirovom naftom proteklog vikenda nakon što je pukao preko 60 godina stari naftovod koji se proteže na liniji Illinois - Teksas

Ekosistem je pretrpio izlijevanje najmanje 12.000 barela kanadske nafte, zbog čega su morala biti evakuirana 22 doma u predgrađu Little Rock. Neki od uzdrmanih stanovnika nisu bili ni svjesni da u njihovoj blizini prolazi naftovod kapaciteta 90.000 barela po danu.

Razlozi pucanja cijevi još uvijek nisu poznati javnosti. Odgovorna kompanija, multinacionalka ExxonMobil, poslala je oko 120 radnika i opremu kako bi sanirala incident i tvrdi da do ponedjeljka nafta nije dospjela do obližnjeg jezera Lake Conway.

Ovo je već drugi incident s transportom nafte u SAD-u u tjedan dana, a dogodio se u jeku javne debate o (bez)opasnosti prebacivanja fosilnih goriva iz Kanade i savezne države Sjeverne Dakote do rafinerija na jugu zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi uskoro odlučiti o novom projektu Keystone XL kojim bi se sirova nafta iz nalazišta u kanadskoj Alberti povezala s američkim rafinerijama uz Meksički zaljev.

Zapaljiva nafta na ulicama Mayflowera