sergej lavrov

'Američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma loš je znak za Sjevernu Koreju'

01.12.2017 u 22:11

Bionic
Reading

Mogući američki zaokret u vezi iranskog nuklearnog sporazuma bi imao teške posljedice za Sjevernu Koreju, ocijenio je u petak u Rimu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

'Ako Sjedinjene Države napuste sporazum, to neće biti jako uvjerljivo za one koji žele odustati od svojih nuklearnih programa, poput Sjeverne Koreje', rekao je ruski ministar na susretima Rome MED, koji su počeli u četvrtak u talijanskoj prijestolnici.

'Koji primjer se daje čelniku Sjeverne Koreje, ako Sjedinjene Države odustanu od sporazuma. On će se tada pitati što će se dogoditi kada sljedeći predsjednik uđe u Bijelu kuću', dodao je.

Lavrov nije imenovao američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je 13. listopada odbio ovjeriti tekst dogovaran dvije godine, zaključen između Teherana i skupine 5+1 ( Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Njemačke) kojim se pokušava spriječiti Teheran da izradi atomsko oružje.

Loptica je sada kod Kongresa, koji bi, prema američkom predsjedniku, trebao pooštriti tekst prijetnje povlačenjem Sjedinjenih Država ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je također izrazila zabrinutost nakon američke odluke.

'Očuvanje tog sporazuma u cjelini je prioritet za sigurnost zemalja Europske unije', podsjetila je ona u petak na tom skupu u Rimu.