SIGURNOSNA INICIJATIVA

Američko-hrvatski oklopni odgovor na rusko-srpske zračne vježbe

11.10.2016 u 19:10

Bionic
Reading

Pripadnici američkih i hrvatskih oružanih snaga održat će od 12. do 20. listopada vojnu vježbu PUMA u cilju poboljšanja koordinacije i interoperabilnosti, najavilo je danas američko veleposlanstvo u Hrvatskoj putem svoje stranice na Facebooku

Kako navodi veleposlanstvo, na vježbi će sudjelovati pripadnici bojne Puma iz sastava 1. gardijske brigade te pripadnici američke vojske iz sastava 2. konjičke pukovnije s borbenim oklopnim vozilima Stryker.

Istovremeno, u susjednoj Srbiji održava se ranije najavljena zajednička rusko-srpska vojna vježba BARS 2016. (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije).

Vježbe na kojima piloti iz Rusije i Srbije uvježbavaju niz elemenata zračne borbe trajat će do 15. listopada i predstavljaju nastavak suradnje ostvarene na prošlogodišnjoj vježbi BARS 2015., izvedene u Rusiji.

U vježbi sudjeluju lovački zrakoplovi i helikopterske postrojbe srbijanskog ratnog zrakoplovstva kao i protuzračna obrana Vojske Srbije te 20 pripadnika zračno-kozmičkih snaga Rusije, ali ne i letjelice iz te zemlje.

Kako ističe specijalizirani magazin za problematiku nacionalne sigurnosti međunarodnih odnosa Defender, ova američko-hrvatska vježba ne može se nazvati slučajnošću već američkim odgovorom u sklopu 'Reassurance Initiative' kojom se saveznici unutar NATO-a uvjeravaju da će američke snage spremno pomoći u slučaju bilo kakvog pokušaja ruske agresije ili hibridnog ratovanja na istoku i jugoistoku Europe