ROBERT KOHORST

Američki veleposlanik poručuje da je Vlada na potezu: Mi smo spremni dati novu ponudu za avione

13.02.2019 u 06:47

Bionic
Reading

'SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država', izjavio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst

Dodao je kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi nove zrakoplove ponudio Lockheed Martin. U HTV-ovoj emisiji 'U svom filmu' naglasio je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos. Obje su zemlje i veliki saveznici Izraela.

'Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana, objasnio je.

'Nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost - LNG terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina', smatra Khorst.

  • +4
Robert Kohorst, američki veleposlanik Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Govoreći o utjecaju Rusije, kazao je kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve. Želi da taj projekt ima uspjeha, radi uspjeha hrvatskog gospodarstva.

Širenje ruskog utjecaja SAD-u ne smeta, smeta nam kad Rusija krši standarde, primjerice okupacijom Krima, dodao je. '