Cody McClain Brown

Američki politolog u Hrvatskoj: Opoziv Trumpa? Da, ako mu nađu škakljive snimke...

19.05.2017 u 21:57

Bionic
Reading

Nakon što su američki mediji objavili da je predsjednik Donald Trump pokušao zaustaviti istragu FBI-a o svojim vezama s Rusijom te o njegovu izravnom uplitanju u istrage protiv članova njegova tima zbog poslovnih i političkih veza s ruskim establišmentom, američki predsjednik našao se na udaru javnosti te žestokim inicijativama za njegovom opozivom zbog ometanja pravde, kao i mogućem ugrožavanju nacionalne sigurnosti. Koliko je vjerojatan opoziv američkog predsjednika i kako opoziv funkcionira, za tportal pojašnjava predavač sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Cody McClain Brown

Nakon objave američkih medija da je američki predsjednik pokušao opstruirati istrage protiv članova njegova tima zbog poslovnih i političkih veza s ruskim establišmentom te da je Donald Trump tijekom sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom govorio o povjerljivim podacima i tajnim izvorima u trenutku zategnutih odnosa na relaciji Washington-Moskva, sve je veći broj zagovaratelja predsjedničkoga opoziva.  

Dobar poznavatelj američkih političkih prilika i predavač na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Cody McClain Brown smatra kako Trumpov impeachment ovisi isključivo o rezultatima istrage.

'Trumpov je opoziv moguć ako se dokažu optužbe protiv njega i ljudi povezanih s njegovom predsjedničkom kampanjom. U većini slučajeva takve optužbe nisu zločin, niti se za takvo što sudi, ali Trumpovo pokriće je sumnjivo. Primjerice, zasad se čini kako bi se Trump mogao suočiti s optužbama za ometanje pravde jer je htio utjecati na istragu kako bi zaštitio bivšeg savjetnika središnje američke tajne službe (NSA) Michaela Flynna. Slično se dogodilo i bivšem predsjedniku Billu Clintonu, no on je preživio jer se činilo kako se ne radi o stvari koja bi mogla narušiti nacionalnu sigurnost', kazao je za tportal Brown, podsjetivši kako je Clinton lagao o oralnom seksualnom odnosu s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky.

Da bi se doista dogodio Trumpov opoziv, Brown ističe kako demokrati najprije na predstojećim izborima iduće godine moraju osvojiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. Ako demokrati i osvoje većinu te se izglasa opoziv, Trumpu slijedi saslušanje u Senatu.

'Ne vjerujem da bi dvije trećine senatora glasalo za opoziv zbog optužbi za ometanje pravde, ali - ponavljam - o tome ponajviše ovisi što će pokazati istraga. Ako se zaista pronađu snimke s prostitutkama i nekakvi dokazi da je Rusija stvarno ucjenjivala Trumpa, onda da, opoziv je vrlo vjerojatan. Ali kako stvari zasad stoje, opoziv ipak nije izgledan', smatra tportalov sugovornik.

Na pitanje može li Trump biti opozvan zbog odavanja povjerljivih informacija Rusiji, Brown odgovara da je takav scenarij također manje izgledan.

'Predsjedniku je dana puna sloboda u njegovu otkrivanju 'tajnih' informacija. Uostalom, on je predsjednik. Ovo najnovije otkriće je kontroverzno jer se čini da Trump nije znao što radi. Činilo se kao da je Rusima povjerio podatke koje je krio od saveznika kako bi se hvalio pred Rusima. Prema mišljenju većine stručnjaka, Trumpov potez je nevjerojatno idiotski i neodgovoran', ocjenjuje Brown.

  • +5
Donald Trump Autor: KEVIN LAMARQUE

Kršenje zakletve teško dokazivo

Pojedini, pak, analitičari ističu kako je za opoziv dovoljno i Trumpovo kršenje predsjedničke zakletve, ali tportalov sugovornik smatra da je takvo što teško dokazati.

Predsjednička zakletva kaže da će braniti zemlju i ustav pa je teško znati što to točno znači, kazao je Brown, podsjećajući pritom kako u američkoj povijesti još nitko nije bio udaljen s predsjedničke dužnosti, iako su bili opozvani predsjednici Andrew Johnson i Bill Clinton koji su obojica preživjeli saslušanje u Senatu.

Jedina iznimka, ističe naš sugovornik, bio je predsjednik Richard Nixon, koji bi vrlo vjerojatno bio smijenjen, ali se spasio davši ostavku.

Postupak opoziva

Podsjetimo, opoziv predsjednika vrsta je zakona koji može predložiti bilo koji član Kongresa kao zadnju mjeru za 'otpuštanje' predsjednika te se može predložiti na stranici državne uprave.

Kada se predlaže opoziv, kongresmene se upozorava na mjesto za raspravu, a kako bi svi članovi Kongresa saznali razlog opoziva.

Za razliku od ostalih zakona, da bi ovaj zakon bio usvojen potrebno je da više od 66 posto senatora glasa za opoziv, a on se najčešće potražuje kada se sumnja u kršenje Ustava ili pak kriminalne radnje.