UDAR NA ISLAMSKU DRŽAVU

Američki odgovor Putinu: Šalju 'ubojice tenkova' u lov na džihadiste

20.10.2015 u 19:55

Bionic
Reading

Američka vojska je poslala dvanaest borbenih zrakoplova A-10 u zrakoplovnu bazu Incirlik, na jugu Turske, kao pojačanje u borbi protiv džihadista skupine Islamske države, rekao je u utorak američki dužnosnik

Ti zrakoplovi, posebno namijenjeni za uništavanje tenkova, oklopnih vozila i drugih ciljeva na zemlji, poslani su tijekom vikenda i sudjelovat će u borbi s IS-om, dodao je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Zrakoplovi A-10 će "ojačati kapacitete" koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama koja se bori s ultraradikalnim džihadistima u Iraku i u Siriji, dodao je.

Zrakoplovi A-10, poznati i pod nazivom 'Warthog', odnosno službenim nazivom Thunderbolt II, posebno su konstruirani za zračnu potporu iz blizine i mogu napadati oklopna vozila.

Lete na manjim visinama i sporiji su od F-16, pa su zato izloženiji neprijateljskom djelovanju. Slične su namjene kao ruski Su-25, kojeg Rusko zrakoplovstvo uspješno koristi u Siriji.

Ti se zrakoplovi mogu koristiti i kao potpora pobunjeničkim skupinama koje se bore s IS-om na sjeveru Sirije, pa tako i skupini nazvanoj Sirijska arapska koalicija, kojoj je američka vojska prošlog tjedna padobranima dopremila streljivo, dodao je izvor.

Dvanaest zrakoplova će biti pojačanje zračnim snagama međunarodne koalicije tri tjedna pošto je Rusija pokrenula svoju kampanju bombardiranja u Siriji.

SAD i Rusija su 'veoma blizu' potpisivanju dogovora o sprječavanju izgreda između njihovih zračnih snaga koje odvojeno djeluju u sirijskom zračnom prostoru, priopćio je u ponedjeljak Pentagon.

Turska je u srpnju odobrila američkim zrakoplovima da polijeću iz njezine baze Incirlika radi zračnih udara na IS.