CENZURA NA DJELU

Američki novinar skandalozno povučen iz Gaze

18.07.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Američka TV kuća NBC povukla je iz Gaze svog dopisnika Aymana Mohyeldina nakon što je tvitao o izraelskom napadu u kojem je poginulo četvero djece, objašnjavajući svoj potez 'sigurnosnim razlozima', javlja Intercept, informativni portal koji je osnovao Glenn Greenwald, nagrađivani novinar najpoznatiji po izvještavanju o otkrićima obavještajnog zviždača Edwarda Snowdena

Ayman Mohyeldin, dopisnik NBC-a koji je osobno svjedočio pogibiji palestinskih dječaka na plaži u Gazi te je dobio pohvale sa svih strana zbog svog hrabrog i inovativnog praćenja sukoba, dobio je nalog šefova s NBC-a da odmah napusti Gazu. Prema izvoru s NBC-a, šefovi su tvrdili da je takva odluka motivirana 'sigurnosnom zabrinutošću' dok Izrael priprema kopnenu invaziju. No nakon toga, NBC je u Gazu poslao drugog novinara, Richarda Engela, zajedno s američkim producentom koji nikad prije nije bio u Gazi i ne govori arapski jezik, javlja Greenwald za Intercept.

Mohyeldin je Amerikanac egipatskog porijekla, s velikim iskustvom u izvještavanju iz regije. Radio je za CNN, NBC i Al Jazeeru English, gdje je postao zvijezda zbog izvještavanja o izraelskom napadu na Gazu 2008. godine. NBC ga je 'preoteo' Al Jazeeri osiguravši mu znatno veću plaću nego ostalim dopisnicima koji se javljaju uživo.

U protekla dva tjedna, Mohyeldinovo izvještavanje bilo je daleko uravnoteženije od standardnog proizraleskog izvještavanja koje dominira američkim medijima; njegovi izvještaji uključivali su kontekst koji obično nedostaje u američkim medijima i on izbjegava prenositi navode izraelske vlade kao nužno istinite, piše Greenwald. Zbog toga, proizraelski i neokonzervativni portali nazivaju ga 'glasnogovornikom Hamasa'.

Prošlog tjedna, kad je prešao iz Izraela u Gazu, izvijestio je da se 'može razumjeti zašto neke organizacije za ljudska prava nazivaju Gazu najvećim svjetskim zatvorom na otvorenom'.


'Jedna od najvećih pritužbi i frustracija među mnogim ljudima jest to da je ovo jedna vrsta kolektivne kazne. Na ovom teritoriju imate 1,7 milijun ljudi, koji su sad bombardirani, bez izlaza', naveo je Mohyeldin.

Istovremeno, Mohyeldinu do daljnjeg nema povratka. Ni nakon nekoliko upita, NBC-jevi direktori nisu producirali nikakvu službenu izjavu o povlačenju svog dopisnika iz Gaze.

O (auto)cenzuri američkih medija svjedoči i slučaj novinarke CNN-a Diane Magnay, koja je nedavno u javljanju uživo izvijestila da Izraelci slavodobitnim povicima pozdravljaju ispaljivanje raketa na Gazu, što se može i čuti u njezinu javljanju. Ta novinarka objavila je hrabar tvit o prijetnjama koje je dobila od Izraelaca, ali je nakon 20 minuta to svjedočenje uklonjeno s njezina Twitter profila.