PROPUST U LIJEČENJU VETERANA

Američki ministar zbog skandala podnio ostavku

30.05.2014 u 22:25

Bionic
Reading

Američki ministar ratnih veterana umiješan u skandal, podnio je u petak ostavku koju je Barack Obama prihvatio "s velikim žaljenjem" dok afera prijeti negativnim posljedicama za njegov predsjednički mandat.

Obama je dao izjavu u dvorani za tiskovne konferencije u Bijeloj kući nakon razgovora s ministrom Ericom Shinsekijem koji se prije nekoliko tjedana našao u neugodnoj situaciji zbog otkrića o teškim propustima u bolničkim ustanovama u kojima se liječe ratni veterani, napose u Phoenixu, u Arizoni.

Čelnici bolnice optuženi su da su izradili sustav koji omogućuje prikrivanje duljine lista čekanja, dok je 40 pacijenata umrlo zbog izostanka pravovremene liječničke pomoći.

To su "potpuno neprihvatljive" činjenice za Obamu koji je u petak ocijenio da "naši ratni veterani zaslužuju najbolje". "Prije nekoliko minuta Shinseki mi je podnio ostavku. Prihvatio sam je s velikim žaljenjem", kazao je.

Ipak je odao priznanje Shinsekiju koji je na toj dužnosti otkako je Obama 2009. stupio na predsjedničku dužnost. I sam ratni invalid, "časno je služio domovini gotovo pedeset godina".

Svjestan političkog rizika da njegova administracija bude izložena napadima zbog lošeg postupanja s ratnim veteranima, Obama je imenovao svog čovjeka od povjerenja Roba Naborsa za provođenje revizije. Nabors, zamjenik glavnog tajnika Bijele kuće, ostat će uz drugog čovjeka ministarstva Sloana Gibsona koji će osigurati prijelazno razdoblje.

Shinseki je u obrazloženju ostavke rekao kako je "u početku mislio da je to ograničen i pojedinačan" problem u bolnici u Phoenixu, ali je poslije shvatio da je riječ o "sustavnom problemu" i da je "previše vjerovao" nekim svojim suradnicima.

Ovo je druga ostavka nekog Obamina ministra zbog propusta u nepuna dva mjeseca. U travnju je ministrica javnog zdravstva Kathleen Sebelius dala ostavku nakon neuspješnog pokretanja glavnine Obamine reforme zdravstvenog osiguranja koncem 2013.

Ova ostavka se događa u času dok Obamu idućeg tjedna očekuju u Francuskoj gdje će odati počast vojnicima koji su sudjelovali u iskrcavanju u Normandiji prije 70 godina.