ratni zločini

Američki ministar obrane smijenio glavnog tajnika mornarice, umiješao se i Trump

25.11.2019 u 07:30

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Mark Esper smijenio je glavnog tajnika mornarice Richarda Spencera nakon što je u njega izgubio povjerenje zbog načina na koji je vodio slučaj pripadnika postrojbe Navy SEAL optuženog za ratne zločine

'Duboko sam uznemiren zbog načina na koji je istaknuti službenik ministarstva obrane vodio taj slučaj', kazao je Esper dodavši kako više nema povjerenja u tajnika Spencera.

Ubrzo je na Donald Trump objavio kako će američkog veleposlanika u Norveškoj Kena Braithwaitea imenovati za novog tajnika mornarice.

Ova smjena dramatičan je preokret kontroverznog slučaja u koji je umješan pripadnik specijalne postrojbe američke ratne mornarice Navy SEAL, popularnih 'tuljana' Edward Gallagher (40).

On je optužen za ubojstvo iračkog ratnog zarobljenika, međutim Vojni sud ga je oslobodio optužbe za ubojstvo, ali ga je osudio za protuzakonito poziranja s truplom zatočenog pripadnika Islamske države u Iraku 2017.

Skinut mu je čin, koji mu je Trump ovoga mjeseca vratio.

'Ratna mornarica NEĆE oduzeti ratniku i SEAL-ovcu Eddiju Gallagheru značku trozubca. Na ovom slučaju se od početka radilo vrlo loše. Vratite se na posao', napisao je Trump na Twitteru.

Esper je naveo da je izgubio povjerenje u Spencera nakon što je saznao kako je tajnik mornarice predložio Bijeloj kući da se Gallagheru omogući mirovina sa sadašnjim činom i bez gubitka statusa 'tuljana'.

Kritičari kažu da Trumpovi potezi narušavaju vojno pravosuđe i šalju poruku da će se vojni zločini tolerirati.

Gallagher i još tri SEAL-ovaca obaviješteni su prošlog tjedna da se moraju pojaviti pred odborom koji će odlučiti o njihovom statusu.