sve zbog proračuna

Američki Kongres donio zakon kako bi spriječio blokadu vlade

28.04.2017 u 22:19

Bionic
Reading

Američki Kongres u kojem većinu imaju republikanci u petak je izglasao zakon koji omogućuje da se u ponoć izbjegne blokada vlade te da se zakonodavcima omogući još tjedan dana rada da riješe pitanje troškova saveznih vlasti do kraja fiskalne godine, uključujući i složenija pitanja poput proračuna za obranu koje još nije riješeno

Taj je prijedlog zakona prethodno usvojen u Senatu bez protivljenja, a ranije ga je usvojio i Zastupnički dom s 382 glasa za i 30 protiv. Sljedeći je na potezu predsjednik Donald Trump koji bi ga trebao potpisati da bi postao zakon, kako bi spriječio da se dijelovi savezne vlade nađu pod blokadom u subotu, njegov 100-ti dan na vlasti.

Zakon omogućuje financiranje savezne vlade do 5. svibnja, čime su zakonodavci dobili na vremenu kako bi u nadolazećim danima donijeli zakon koji će omogućiti financiranje vlade do kraja fiskalne godine koja završava 30. rujna.

Kongres se već mjesecima ne uspijeva dogovoriti o većem proračunskom paketu od bilijun dolara. Kongresnici su trebali riješiti pitanje proračuna za tekuću fiskalnu godinu do 1. listopada prošle godine.