bsa

Američki izviđači osnivaju zakladu za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja

18.02.2020 u 12:07

Bionic
Reading

Udruga 'Američki izviđači' (BSA), jedna od najvećih udruga za mlade u SAD-u, pokrenula je stečajni postupak što će joj omogućiti osnivanje fonda za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja u svojim redovima, javlja u utorak BBC

Odluka o pokretanju stečajnog postupka uslijedila je nakon niza tužbi za seksualno zlostavljanje protiv te neprofitne udruge koja ima više od dva milijuna članova. BSA, osnovana 1910., se zbog spomenutih tužbi suočava s opadanjem broja članova. Zbog pokretanja stečajnog postupka, sve građanske parnice su trenutno zaustavljene.

Stečaj je pokrenut u saveznoj državi Delaware, a udruzi će omogućiti da objedini sve tužbe na jednom sudu te pokuša ispregovarati nagodbu, umjesto da svoja sredstva troši na svaki pojedini slučaj na sudu.

Prema dokumentaciji podnesenoj sudu, pasiva udruge se procjenjuje na skoro milijardu dolara, a imovina na 10 milijardi dolara.

'Nama je duboko stalo do svih žrtava zlostavljanja te se iskreno ispričavamo svakoj osobi kojoj je učinjeno zlo za vrijeme boravka u izviđačima. Zgroženi smo spoznajom da je bilo trenutaka kada su pojedinci iskoristili naš program da bi naudili nevinoj djeci', rekao je glavni direktor organizacije Roger Mosby.

'Iako smo svjesni da ništa ne može izbrisati tragične događaje koje su žrtve pretrpjele, nadam se da će osnivanje zaklade svim žrtvama omogućiti jednaku odštetu te da ćemo uspjeti spasiti važnu misiju udruge Američkih izviđača', dodao je Mosby.

I neke druge organizacije poput američke Katoličke crkve i Američke gimnastičke federacije - USA Gymnastics, posljednjih su godina zbog skandala s optužbama za seksualno iskorištavanje zatražile stečajnu zaštitu, podsjetio je New York Times.