bijela kuća

Američki izaslanik McGurk otputovao u Kairo da dogovori humanitarnu pauzu u Gazi

23.01.2024 u 21:31

Bionic
Reading

Američki izaslanik za Bliski istok Brett McGurk nalazi se u Kairu i posjetit će regiju kako bi "aktivno" razgovarao o puštanju talaca koje Hamas drži u Gazi i osiguravanju humanitarne pauze, rekla je Bijela kuća u utorak

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da će SAD poduprijeti dužu humanitarnu pauzu u Gazi kako bi osigurao puštanje talaca i dopremu humanitarne pomoći.

Odbio je specificirati vremenski okvir i upozorio je da ne bi rasprave okarakterizirao kao pregovore.

"Razgovori o još jednom sporazumu o puštanju talaca su vrlo trezveni i ozbiljni", rekao je Kirby na redovitom brifingu Bijele kuće, dodavši da su razgovori uključivali i raspravu o tome koliko dugačka pauza treba biti da se izvuku taoci.

S 24 ubijena vojnika, Izrael je doživio svoj najgori dan u Gazi, rekla je izraelska vojska u utorak, dok su njezine snage okružile glavni grad južne Gaze, zarobivši u njemu palestinske stanovnike koji su pokušali pobjeći.

Katar je priopćio da traju pokušaji posredovanja, nakon što su se pojavili medijski napisi da se raspravlja o prekidu vatre. Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da su ratni ciljevi nepromijenjeni.

Kirby je rekao da se McGurk također bavi drugim pitanjima tijekom svoga puta, uključujući i donošenje procjene izraelskih vojnih operacija i pokušaja da se zaštite civili, kao i pitanjem normalizacije izraelsko-saudijskih odnosa.

Na pitanje kako je stradanje 24 izraelska vojnika utjecalo na izraelsku percepciju rata, Kirby je rekao da samo Izraelci mogu odgovoriti na to pitanje.

"Bio je to užasan, užasan dan za IDF .... To je ogroman broj vojnika u jednom danu i svakako naša sućut ide svim obiteljima i njihovim suborcima", rekao je.

Kirby je ponovio da buduće postratno vodstvo Gaze ne može uključivati čelnike Hamasa i rekao je da Washington ne želi da se područje Gaze smanji.

"Kako god bude izgledalo upravljanje Gazom, jednom kad ovo završi, ono mora predstavljati želje palestinskog naroda koje zastupa Hamas", rekao je.