PRESUDA 13. KOLOVOZA

Američki biskup proglašen krivim za prikrivanje pedofilije

23.06.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši dužnosnik u Katoličkoj crkvi u SAD-u osuđen za takav slučaj

Mons. Lynn (61) nakon desetotjednog suđenja proglašen je krivim za ugrožavanje djece. Može biti kažnjen s tri i pol do sedam godina zatvora, navodi ministarstvo pravosuđa. Presuda će biti 13. kolovoza.

Sutkinja Teresa Sarmina naložila je njegovo pritvaranje do izricanja presude, unatoč protivljenju obrane.

'Razočaran je presudom', rekao je njegov odvjetnik Thomas Bergstrom, 'ali je i razumije, jer priznaje da su ti mladi ljudi bili žrtve agresije'.

Lynn, koji je bio zadužen za osoblje philadelphijske biskupije, optužen je da je prikrivao spolno zlostavljanje i da nije učinio ništa kako bi barem dvojicu svećenika udaljio s dužnosti pri kojima su dolazili u dodir s malodobnom djecom.

Presuda o Lynnovoj krivnji donesena je tjedan dana nakon objave izvješća u kojemu se navodi da velik broj vjernika i dalje misli da se u vrhu Katoličke crkve događaju slučajevi spolnog zlostavljanja i da ih biskupi prikrivaju.

U tom dokumentu, koji je objavila Američka biskupska konferencija, stoji da je u posljednjih deset godina ostvaren 'osjetan napredak' u borbi protiv pedofilije, ali se ističe da 'još puno toga treba učiniti'.