VELIKO ČIŠĆENJE OTOKA

Američka umjetnica od otpada s Unija radi kostime

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 19.07.2013 15:31
  • Objavljeno 19.07.2013 u 15:07
Ekološko-umjatnička akcija na Unijama KOLAŽ

Ekološko-umjatnička akcija na Unijama KOLAŽ

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Ekološko-umjetnička akcija u kojoj sudjeluje tridesetak volontera iz Srbije, Poljske i Hrvatske održava se na Unijama četvrtu godinu zaredom. Mladi čiste obale otoka od naplavnog smeća, a polovicu grupe čine umjetnici, koji kasnije od dijela prikupljenog smeća rade različite instalacije

U šest od ukupno osam dana akcije Unije 2013. prikupljene su 453 vreće smeća zapremine 150 litara, a očišćeno je oko deset kilometara obale otoka, od ukupno 38 kilometara dužine obalne crte. Najviše je plastičnoga smeća - boca, čepova, najlonskih vrećica. Prikupljeno je i puno staklenih boca, ribarskih mreža i najlona, odjeće i obuće te infektivnog otpada - šprica i igala. Možda najzanimljiviji otpad su poruke u boci, a ove godine pronađene su dvije.

Karmen Mrkic

Karmen Mrkic

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkic

Mladi umjetnici održavaju i radionice s djecom na otoku, pa su tako dosad održane dvije u kojima su djeca crtala i slikala flomasterima, bojicama, vodenim bojama i temperama. Jednu radionicu polazili su i volonteri, a kako filcati vunu i od nje načiniti ukrasni cvijet ili privjesak za ključeve naučila ih je Vesna Jakić iz Udruge Ruta iz Cresa.

Nekoliko dana na Unijama je provela i američka umjetnica s riječkom adresom Kate Foley. Čula je za ovu ekološko-umjetničku akciju i odlučila da će scenu i kostime za svoju predstavu International Harvester II napraviti od prikupljenog otpada. S volonterima je čistila obale otoka i sudjelovala u umjetničkim radionicama.

Volonteri i njihovi gosti borave u kampu, u zapuštenom vojnom kompleksu u Uvali Maračol, na istočnoj strani otoka i u koju rado dolaze brojni nautičari. Zidove ruševnih zgrada mladi umjetnici ukrašavaju pronađenim predmetima, crtežima i grafitima.

Do 21. srpnja volonteri akcije Unije 2013. sudjelovat će i u obilježavanju Dana iseljenika te sportskim natjecanjima. Dječji crteži i slike te djela mladih umjetnika nastala od prikupljenog smeća moći će se razgledati u otočkoj galeriji.

Udruga Obala naših unuka akciju je pokrenula 2010. godine, kada su volonteri u 16 dana prikupili 790 velikih vreća otpada, godinu kasnije u osam dana prikupljeno je 380 vreća, a prošle godine 655 vreća po 150 litara različitog otpada.

Cilj ekološko-umjetničke akcije na Unijama je razvijati među mladima svijest o ekološkom i održivom načinu života. Jedan od dugoročnih planova je nabaviti flotu brodova kojima bi volonteri polovicu godine obilazili i čistili obalu Jadrana, a drugu polovicu godine na njima izlagali radove napravljene od prikupljenog smeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!