VATROMET RASIZMA

Americi su potrebni segregirani busevi

18.09.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Nakon marša desničara na Bijelu kuću koji je bivši američki predsjednik Jimmy Carter opisao kao otvoreni izraz netrpeljivosti zbog njegove boje kože, Ameriku je ubrzo potresao još jedan rasistički skandal

Rush Limbaugh američki radijski voditelj i konzervativni politički komentator poznat po svojim kontroverznim nastupima ovoga puta je prešao svaku granicu, čak i za standarde svoje emisije u kojoj su i dosad bili poprilično niski što se tiče političke korektnosti.

U srijedu je eksplicitno rekao da se Sjedinjene Države trebaju vratiti politici rasno segregiranih buseva. Osvrćući se na incident u kojem je jedan crni student brutalno prebio bijelog u gradskom autobusu, Limbaugh je rekao: 'Momak je u krivu. Ne samo da je to bio rasistički postupak, već je to bio opravdani rasizam. Mislim da je to lekcija koju smo naučili ovdje danas. Momak nije ni trebao biti u tom busu uopće. Trebamo segregirane buseve – jer ovo je invazija na naš prostor i stvari. Ovo je Obamina Amerika.'

Limbaughov komentar je uslijedio nakon što su vlasti zaključile da se nije radilo o rasno motiviranom napadu. Policija opovrgnula da se u ovom slučaju radilo o rasistički motiviranom zločinu, no to nije spriječilo Limbaugha da komentira događaj po svojoj verziji.

'U Obaminoj Americi bijele dečke danas tuku crni momci sa osmjehom na licima. Da, baš sada, baš sada', rekao je on i nastavio dalje: 'Pitam se hoće li doći vrijeme kada će Obama braniti i azilante kako je svoga prijatelja Skipa Gatesa tamo na Harvardu', aludirao je na nedavni slučaj kada je uglednog afroameričkog profesora uhitila policija jer je provalio u vlastitu kuću nakon što je zaboravio ključ.

Na kraju je zaključio da je rasizam sam po sebi prihvatljiv. 'Ako je homoseksualnost uređena i općedruštveno prihvatljiva, zašto rasizam koji je također prirođen ne bi bio opće prihvatljiv? Oprostite, ali tako moj mozak radi. Mi ne biramo rasizam, mi jesmo rasisti. Takvima smo rođeni. Pa zar to ne bi trebala biti prihvatljiva isprika? Tako razmišljaju ljevičari', zaključio je on.