Ali stvaarno superlimunski muffini

Ali stvaarno superlimunski muffini

09.01.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Limunomanija je na djelu! Odlazim na plac svaki dan i kupujem - domaće limune! Em što mi pomažu pri skidanju viška blagdanskih kilograma, em mi pritom i odmažu. Obožavam polimunjene muffine u kombinaciji s lemon curdom i inim limunskim dodacima :P

Ovi muffini mogu biti osvježavajući doručak, ali i fensišmensi poslastica za goste koje iste večeri treba poslužiti kakvim osebujnim desertom.


Limunomanija prije ...


... i poslije :)!

tijesto za 20ak muffina

300 g glatkog brašna
140 g šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1 vanilin šećer
200 g kiselog vrhnja ili mlijeka
100 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
1 oveći limun (sok i korica)
čep limoncella ili maraschina

Zagrijte pećnicu na 200 C.

U jednu posudu ubacite suhe sastojke, dočim u drugu one - mokre.
Kad ste to sve lijepo učinili, pomiješajte ih i pretvorite u jednoličnu, ravnomjernu, mirisnu smjesu. Ako imate provjerenog limunara na placu ili roditelje koji nešpricane limune imaju u svom dubrovačkom vrtu, poput moje Nike, ne libite se, u smjesu, naribati limunove korice koliko vam srce poželi.

Smjesu izlijte u kalupe za muffine i stavite u pećnicu na 20 minuta.
Kad se pridignu i zažute izvadite ih iz pećnice i pustite par minuta da se ohlade.


Izvadite ih iz kalupa i podoručkujte!


Za fensišmensi verziju potrebno je umutiti lemon curd i meringue od bjelanjaka kojim ćete presvući vrh svakog muffina


Samo pazite da ne istučete bjelanjke prejako, poput mene, kako biste izbjegli gumasti, smeđi pokrov preko dražesnog kolačića ...


... koji ondak podsjeća na šampinjon. I to onu rijeđu, smeđu vrstu :(

A strpljivo sam i polagano miksala smjesu bjelanjaka i dodavala žlicu po žlicu šećera u prahu ... argh! Danas nije moj dan!

Recept za lemon curd imate na Sjedi&Jedi :).


E sad, prije nego vrh muffina presvučete meringueom, izdubite ga i unutra žličicom umetnite lemon curd. Tako učinite sa svakim muffinom kojega ste odlučili servirati kao desert

Stavite ih u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 150 C i pecite desetak minuta dok se ne stvori hruskava, zlatnožuta korica po rubovima kreme/meringuea.


Izvadite ih iz pećnice i poslužite uz hladan limoncello ili kakvu drugu, likerastu rakijicu ... čak i s neuspjelim meringueom! Nobody's Perfect!