nakon trumpove odluke

Ali Hamnei imenovao novog zapovjednika Iranske revolucionarne garde

21.04.2019 u 20:00

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei imenovao je novog glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde, javila je državna televizija u nedjelju, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države stavile tu organizaciju na popis stranih terorističkih organizacija.

Televizijska postaja nije objasnila razloge promjene kada je objavila kako je Za novog zapovjednika Revolucionarne garde imenovan je general Hossein Salami,a državna televizija u vijesti nije navela razlog za smjenu dosadašnejg zapovjednika.

"Vrhovni vođa imenovao je Salamija novim zapovjednikom Garde koji će zamijeniti Mohammada Ali Jafarija", izvijestila je televizija.

Predsjednik Donald Trump proglasio je 8. travnja Revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju, a Iran je tu odluku osudio. Uvrštenje Revoucionarne garde među terorističke organizacije na snagu je stupilo 15. travnja i izazvalo je zabrinutosti zbog moguće napade iz odmazde na snage SAD-a.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je u utorak da su Sjedinjene Države učinile "podmukli potez" svrstavši Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na popis stranih terorističkih organizacije, a Teheran je obećao kako će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Revolucionarna garda upravlja iranskim balističkim i nuklearnim programima. Teheran je upozorio kako posjeduje projektile s dosegom do 2 000 kilometara, čime ugrožava Izrael i američke vojne baze u regiji.