PROSVJED U SKOPJU

Albanci optužuju Makedoniju za diskriminaciju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.05.2010 21:12
  • Objavljeno 10.05.2010 u 21:08
OVK Kosovo

OVK Kosovo

Izvor: Sipa Press / Autor: KRYEZIU

Nekoliko tisuća Albanaca u ponedjeljak je u Skoplju prosvjedovalo optužujući makedonske vlasti za diskriminaciju svojih sunarodnjaka i zahtijevalo puštanje na slobodu Albanaca za koje tvrde da su nepravedno osuđeni.

Prosvjed je organiziralo 40 albanskih udruga, a prosvjednici su optužili makedonske vlasti za diskriminatorsku politiku na etničkoj i vjerskoj osnovi. Tražili su da se oslobodi desetero Albanaca koji su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pogibije dvojice poljskih pripadnika UNPROFOR-a 2003.

Prosvjednici su također zahtijevali prekid postupaka protiv Albanaca što ih je Međunarodni sud u Den Haagu vratio makedonskim sudovima.

Osim toga, jedna od tema prosvjeda bili su i planovi gradnje na prostoru u središtu Skoplja koji je ostao prazan nakon potresa 1963. Na tome je mjestu predviđena gradnja pravoslavne crkve, dok islamska vjerska zajednica zahtijeva izgradnju džamije koja je na tome mjestu stajala u vrijeme osmanske vladavine.

Pred prosvjednicima je pročitana deklaracija na albanskom jeziku bez prijevoda na makedonski.

Sudionici prosvjeda uzvikivali su "UCK", kraticu naziva Osloboditeljske vojske Kosova i "sloboda". Prosvjed je krenuo ispred sudske palače u Skoplju, nastavljen pokraj makedonskog parlamenta i vlade a završio ponovno pred zgradom suda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi