DETALJNO IZVJEŠĆE O SIGURNOSTI

Alarmantno u Zagrebu: Više pljački, droge, silovanja...

18.03.2013 u 22:24

Bionic
Reading

Tri pljačke poštanskih ureda prošloga tjedna, a samo tijekom ove nedjelje u Zagrebu je evidentirano čak 28 kaznenih djela koja se odnosi na imovinu: tri razbojništva, drska krađa, 15 teških krađa provaljivanjem i devet krađa. Alarmantnu situaciju sigurnosti u Zagrebu pokazuje i izvješće Policijske uprave zagrebačke za prošlu godinu: zabilježen je značajan porast provala u domove, džepnih krađa i razbojstava. Više je zapljena droge, ali i maloljetnih kriminalaca

• 4 posto više provalnih krađa u domovima
• 9,2 posto više džepnih krađa
• 7 posto više razbojstava

Izvješće o sigurnosti i kriminalu u Zagrebu bit će predstavljeno gradskim zastupnicima na sjednici Skupštine Grada Zagreba ovoga četvrtka. Brojke nisu nimalo blistave: iako je u ukupnim postocima zabilježen pad kaznenih djela, osim provala, krađa i razbojništava, zabilježeno je 13 silovanja, dva slučaja više nego u 2011., ali i 30 posto više kaznenih djela bludnih radnji. Možemo se tješiti pak jednim ubojstvo manje (10) i 14 pokušaja ubojstava manje nego 2011. U prometu je zabilježen veći broj smrtno stradalih (33) što je u odnosu na godinu prije tri više.

Ono što najviše može zabrinuti gradske oce, ali i sve ostale rast je broja kaznenih djela koje su počinili maloljetnici i djeca. U porastu su za čak 18,2 posto ili 111 djela u odnosu na 2011. 'Značajan je porast i kaznenih djela zloporabe droge, i to za čak 9,2 posto, a zabilježeno je 6,1 posto više slučajeva zapljene droge. Drastičan je porast postupanja vezanih za Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima; tijekom 2012. podnijeto je 308 prekršajnih prijava, a u 2011. tek 95 što je više od 200 posto više.

Koji je najnesigurniji kvart?

Najviše prijavljenih kaznenih djela je u gradskoj četvrti Donji Grad 1.910, a najmanje u Brezovici tek 50. Da bi se dobila prava slika sigurnosti u gradskim četvrtima, potrebno je broj kaznenih djela staviti u omjer s brojem stanovnika. No i nakon te računice, Donji grad ostaje najnesigurniji zagrebački kvart. Tamo na 1.000 stanovnika dolazi 51 kazneno djelo. Na drugoj strani je pak Brezovica s najmanjim brojem od svega četiri kaznena djela na 1.000 stanovnika. Među sigurnijima su i Podsljeme sa šest kaznenih djela na 1.000 stanovnika, Podsused s deset, Gornja Dubrava sa 14, Donja Dubrava sa 15 koliko ima i Novi Zagreb - Istok. Trnje je pak sa 39 kaznenih djela na tisuću stanovnika gotovo uz bok Donjem gradu.

Zlato, zlato, zlato…

U PUZ-u napominju kako je zabilježeno značajno povećanje broja kaznenih djela tzv. 'drskih krađa' trganjem lančića s vrata obično starijih ženskih osoba. Razlog za povećanje broja razbojništava i 'drskih krađa' u kojima se kao predmet kaznenog djela pojavljuje zlato značajno je povećanje cijene zlata na međunarodnom tržištu, tako da počinitelji otuđeni predmet vrlo lako mogu prodati i za njega dobiti značajan novčani iznos.

Zbog velikog prometa, tzv. stanice za otkup zlata na stalnoj su meti razbojstava. U ostalim razbojništvima po broju prednjače poslovnice kladionica, benzinske postaje i kiosci. Također je zabilježen veći broj razbojstava poslovnica Hrvatske pošte.


Iako Zakonu o minimalnim mjerama tehničke zaštite u objektima koji posluju gotovim novcem propisuje sustave zaštite, u policiji ističu kako je u objektima koji posluju gotovim novcem još uvijek prisutan problem tehničke naravi, odnosno nedosljedne provedbe standarda sadržanih u Zakonu o minimalnim mjerama tehničke zaštite u objektima koji posluju gotovim novcem.

'Počinitelje evidentno privlače činjenice da u takvim objektima nema posebnih kasa za odlaganje glavnine gotovinskog prometa, sustavi za videonadzor loše su tehničke kvalitete ili su često loše pozicionirani (primjer previsokih kamera montiranih uz neonske lampe i usmjerenih prema osvijetljenom izlazu) ako su takvi sustavi uopće ugrađeni. Zatim, blagajnici nisu zaštićeni od fizičkog pristupa posjetitelja, nema ugrađenih alarma, ne pridržavaju se prakse da nakon djela prvi poziv upute policiji, itd.

Osiguravajuća društva prihvaćaju njihove odštetne zahtjeve u iznosu koje navedu da su otuđeni, bez provjere ostvarenog prometa, stanja kase, kod sklapanja polica osiguranja stanje tehničke zaštite ne utječe na visinu premije osiguranja, i sl. Održani su sastanci s predstavnicima Hrvatskih pošta, zatim kladionica te benzinskih postaja, kojom prilikom se neposredno apeliralo na izložene tehničke razloge.'

'Što je teža gospodarska situacija, to je više kaznenih djela'

'Što je teža gospodarska situacija, to je više kaznenih djela', komentirao je ovu statistiku i crni početak 2013. stručnjak za sigurnost i član Antikorupcijskog povjerenstva Gradske skupštine Grada Zagreba. Smatra kako je riječ o zabrinjavajućim trendovima koji ukazuju na neophodnost partnerskih odnosa između Policijske uprave zagrebačke, korporacija i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Zagreba. 'Tu smo u Zagrebu slabi', dodao je.

Iako je zabilježen porast provala u domove i prevara starijih osoba, godišnje tek tisuću Zagrepčana posjeti Informativni centar za prevenciju PUZ-a. Ostojić smatra kako savjeti trebaju biti dostupniji građanima te treba osmisliti mobilni centar za prevenciju koji će biti dostupniji građanima.

Kvartovski policajci također su nevidljivi. Ostojić je kazao da je krajem prošle godine proveo jednu anonimnu anketu među građanima kojom se ispostavilo da nitko nije znao tko im je kvartovski policajac.