PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Alarmantna anketa: Trećina Austrijanaca ne zna da se Holokaust odvijao i u njihovoj državi

03.05.2019 u 19:29

Bionic
Reading

Više od polovine Austrijanaca ne zna da je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od šest milijuna Židova, poražavajući su rezultati nedavno provedene ankete objavljeni u četvrtak

Prema rezultatima ankete, od tisuću ispitanih Austrijanaca njih čak 56 posto nije znalo broj ubijenih, dok je svijest o Holokaustu još manja među mlađom populacijom jer 58 posto njih nije uopće znalo da je tijekom nacističkog pogroma ubijeno šest milijuna Židova.

'Zamjećujemo uznemirujuće trendove nedostatka znanja o Holokaustu', komentirao je Julius Bermann iz organizacije Konferencija židovskih materijalnih dokaza protiv Njemačke, a koja je i naručila anketu.

Bermann je pojasnio kako njegova organizacija provodi slične ankete diljem Europe zbog rasta krajnje desnih stranaka i pokreta, među kojima je i Austrija, čiju vladu čine upravo i članovi desne populističke stranke.

Četvrtina anketiranih smatra kako je tijekom Holokausta ubijeno milijun ili manje Židova. Devet posto mladih Austrijanaca pak ističe kako je broj Židova ubijenih tijekom Holokausta 'pretjeran'.

Gotovo polovica Austrijanaca, njih 42 posto, nije nikad čulo za zloglasni koncentracijski logor Mauthausen kod Linza, u kojem je ubijeno najmanje 90.000 ljudi. Samo četvrtina ispitanika čula je za logor Dachau, dok je tek tri posto Austrijanaca moglo nabrojati ime još kojeg logora smrti.

Osobito je zabrinjavajući podatak kako više od trećine nije znalo da se Holokaust odvijao i na području Austrije, dok 68 posto anketiranih smatra da je njihova domovina istovremeno žrtva i supočinitelj Holokausta.

Čak 69 posto ispitanih Austrijanaca misli kako se Holokaust odvijao isključivo na teritoriju Njemačke, dok 21 posto nije znalo da je Adolf Hitler njihov zemljak. Za Adolfa Eichmanna, jednog od organizatora tzv. Konačnog rješenja, koji je rodom Austrijanac, čulo je tek 14 posto njegovih zemljaka.