javna pozicija

Aladrović osudio cenzuru, a u Polikliniku poslao izvanredni upravni nadzor: Utvrdit ćemo sve činjenice, ne osuđujući nikoga unaprijed

23.09.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u četvrtak kako cenzura ne može biti društveno prihvatljiva, a poručio je i da ako je netko prekršio svoje ovlasti, apsolutno neće imati zaštitu s njihove strane

"Politika naše Vlade je takva da apsolutno ne želimo imati bilo kakvu cenzuru. Cenzura društveno ne može biti prihvatljiva i kao takvima, medijima preostaje njihova uloga u društvu da preispituju sve ono što činimo na određenim javnim pozicijama", odgovorio je Aladrović novinarima nakon sjednice Vlade upitan o sudskoj zabrani objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Na pitanje je li kao resorni ministar imao saznanja o nepravilnostima u Poliklinici, odgovorio je da su imali nekolicinu pritužbi te da su o svakoj pritužbi činili nadzor i zapisnik te aktivirali sve službe u ministarstvu koje se time bave.

Naveo je i da su prošli tjedan, po saznanju o intervjuu koji je najviše uzburkao javnost, odmah reagirali izvanrednim upravnim nadzorom, a na taj će način, dodao je, postupati i u svakom slijedećem slučaju.

Na pitanje kada očekuje rezultate upravnog nadzora, odgovorio je da je početak idućeg tjedna prvi rok koji su postavili za preliminarne rezultate nadzora, koji inače traje do 30 dana. Tada će, kada budu imali prve rezultate, obavijestiti javnost o njima, poručio je.

Aladrović je napomenuo i da za rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, s obzirom da je Grad Zagreb osnivač i to je zdravstvena ustanova, njegovo ministarstvo nema nikakve ingerencije. Ono što će učiniti jest da će provjeriti sve navode koji se vežu za centre za socijalnu skrb i sve ono što je u sustavu socijalne skrbi.

"Utvrdit ćemo sve činjenice, ne osuđujući nikoga unaprijed, ali isto tako, ako se pokaže da je netko prekršio svoje ovlasti, apsolutno neće imati zaštitu s naše strane", poručio je. Dodao je i da njegovo ministarstvo trenutno odvija nadzor nad centrima za socijalnu skrb i Centrom za posebno skrbništvo.

Aladrović je izvijestio da u prvih osam mjeseci ove godine imaju oko 750 provedenih inspekcija i dodao da podižu broj inspekcija jer Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zagovara politiku otvorenosti prema javnosti i prema građanima.

Najavio je i da će kroz prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi, za koji očekuju da će na snagu stupiti 1. siječnja 2022., postojati tijelo koje se naziva Povjerenstvo za pritužbe i predstavke u koji će uključiti članove zajednice.

"Otvorit ćemo ga društvu, otvorit ćemo transparentnost tko da bi za svaku predstavku i pritužbu na rad sustava reagirali što adekvatnije i kako bi sustav bio otvoren građanima", istaknuo je.