tvrdi organizacija site

Al Kaida odgovorna za napad u Sankt Peterburgu

25.04.2017 u 20:32

Bionic
Reading

Skupina pod nazivom Bataljun imama Šamila preuzela je odgovornost za bombaški napad počinjen u metrou u Sankt Peterburgu u kojem je poginulo 16 ljudi, tvrdeći da je bombaš napad izveo po nalogu terorističke mreže Al Kaide, objavila je u utorak nevladina organizacija SITE

Priopćenje slabo poznate skupine prenijela je mauritanska novinska agencija ANI, kojom se često koriste zapadnoafričke i sjevernoafričke džihadističke organizacije.

Bombaš Akbarzhon Džalilov, koji je izveo napad i u njemu poginuo, radio je po nalogu vođe Al Kaide Ajmana al-Zavaharija, piše u priopćenju što ga je u utorak objavio SITE, nevladina organizacija koja prati aktivnosti terorističkih skupina na internetu.

Teroristička skupina ističe da je napad osveta za rusko nasilje nad muslimanskim zemljama i navodi kao primjer Siriju, Libiju i Čečeniju.

Skupina također prijeti Rusiji novim napadima.

Rusija vodi vojne operacije u Siriji na strani režima predsjednika Bašara al-Asada i napadi na Sankt Peterburg najteži su nakon eksplozije bombe na letu 31. listopada 2015. iznad Sinaja u zrakoplovu koji je iz egipatskog ljetovališta putovao u Sankt Peterburg pri čemu su poginule 224 osobe. 

Nakon tog napada za koji je odgovornost preuzeo IS, atentati su se događali u ruskim republikama na Kavkazu, a ruske službe sigurnosti više su puta objavile da su uspjele spriječiti džihadističke napade na Moskvu i Sankt Peterburg.