IZ STOŽERA PORUČUJU

'Ako treba i silom ćemo spriječiti dvojezične table u Vukovaru'

28.02.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Hrvatski branitelji Vukovara ujedinjeni u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ako ustreba i silom će spriječiti postavljanje dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru, poručeno je sa konferencije za novine Stožera s koje su Vlada i Ministarstvo uprave još jednom pozvani da odustanu od namjere postavljanja dvojezičnih tabli u tome gradu

Predsjednik Stožera Tomislav Josić zamjerio je Vladi, ali i medijima, da ignoriraju sve ono za što se zalaže i što traži Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poručivši kako vukovarski branitelji neće nikome dozvoliti da 'provodi bilo kakve zakone koji se temelje na posljednjem popisu stanovništva'. 'Sve što se radi po posljednjem popisu stanovništva kršenje je Ustava', ocijenio je Josić pozvavši državne vlasti da, kao i u Vrgorcu, u Vukovaru obave provjere prebivališta te biračke popise.

Na konferenciji za novinare pročitana su imena desetak osoba iz Vukovara protiv kojih se vodio istražni postupak ili im je suđeno ili su osuđene za ratni zločin u agresiji na Vukovar 1991. godine, a koje, kako je rečeno, od vremena procesa mirne reintegracije ne žive u Vukovaru jer su u bijegu, ali se i dalje nalaze na popisu stanovništva i u biračkom popisu Vukovara.

Kada bi se nakon provjere prebivališta i brisanja osoba koje ne žive u Vukovaru, već se samo fiktivno vode na pojedinim adresama, ponovno proveo popis stanovništva, broj građana srpske nacionalnosti bi u Vukovaru bio ispod 33 posto čime bi prestali i svi razlozi za uvođenje dvojezičnost, rekli su predstavnici Stožera.

Novinarima se obratio i Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja. On je uputio apel predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vlade Zoranu Milanoviću da spriječe uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru.

Također je rečeno kako je u Vinkovcima osnovan Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Vukovarsko-srijemske županije, kako je ustrojen i Stožer u Zagrebu, da je u tijeku osnivanje stožera u Zadru te da bi u konačnici bio osnovan i stožer na državnoj razini sa zadaćom da ukazuje na nepravilnosti politike koja se provodi s državne razine a nije u skladu s nacionalnim interesima hrvatskog naroda.

Najavljena je i akcija 'Tko se boji istine i pravde?' koja će se 2. ožujka provesti u Vukovaru u organizaciji Stožera, a tijekom koje će se građanima u središtu grada dijeliti letci s informacijama o aktivnostima Stožera. Također su pozvani građani diljem Hrvatske da toga dana u svojim prozorima upale lampion za Vukovar.