LEKO POJAŠNJAVA

'Ako se zatraži tumačenje Sabor će raditi po propisima'

09.01.2014 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je danas da će Sabor, ako se od njega zatraži autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji s državama Europske unije, raditi u skladu s Ustavom RH i Poslovnikom

Odgovarajući danas u Čakovcu na pitanja novinara u povodu napisa da će Vlada, nakon nepravomoćne sudske odluke o izručenju Josipa Perkovića, tražiti da Hrvatski sabor donese autentično tumačenje toga zakona, Leko je rekao kako je 'načelno, svejedno o kojem se aktu radi'.

'Hrvatski sabor radi na temelju Ustava i u skladu s Poslovnikom. Kad dođe i ako dođe, mi ćemo postupati kao i sa svim drugim aktima', kazao je.

Na novinarsko pitanje što će Sabor učiniti kada Ustavni sud objavi da definicija braka ulazi u Ustav, Leko je odgovorio da kada Ustavni sud to objavi, nema se što dodati osim objaviti u Narodnim novinama.

Jutarnji list danas je, pozivajući se na neimenovan 'visoki izvor iz Vlade', objavio je da su u Vladi neugodno iznenađeni odlukom Županijskog suda koji je jučer nepravomoćno odobrio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, jer smatraju da sud nije poštovao hrvatske zakone. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin tu je izjavu, prije najavljenog žalbenog postupka, ocijenio nedopustivim pokušajem utjecaja na dalji postupak.

Poslovnikom Hrvatskog sabora određeno je da prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona može podnijeti ovlašteni predlagatelj zakona, to jest zastupnici, klubovi zastupnika, radna tijela Sabora te Vlada.

Prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona podnosi se predsjedniku Sabora, koji ga upućuje Odboru za zakonodavstvo, matičnom radnom tijelu i Vladi, na ocjenu osnovanosti. Oni u roku od 30 dana dostavljaju mišljenje Odboru za zakonodavstvo, koji za davanje svoga stajališta Saboru ima također rok od 30 dana. Sabor o prijedlogu za vjerodostojno tumačenje raspravlja u jednom čitanju.