sad se sprda

'Ako se sirijska vlada brine zbog onoga što je u zraku, neka prvo ne ubija plinom vlastiti narod'

08.11.2017 u 07:18

Bionic
Reading

Sirija će biti 197., posljednja zemlja koja će potpisati sporazum protiv zagrijavanja planeta prihvaćen u Parizu krajem 2015., što su u Washingtonu dočekali s podsmijehom

Siriji koja je najavila da će se priključiti Pariškom sporazumu protiv zagrijavanja planeta, bilo bi prije svega bolje da 'ne ubija plinom svoj vlastiti narod', reagirale su u utorak Sjedinjene Države, koje su ostale same izvan međunarodne klimatske koalicije.

'Mislim da je smiješno kad sirijska vlada kaže da se želi priključiti' sporazumu i kad se 'toliko brine zbog klime' i stakleničkih plinova, rekla je glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert pred novinarima u Washingtonu.

'Iskreno, brine li se Sirija doista?', 'to je smiješno', rekla je.

'Ako se sirijska vlada toliko brine zbog onoga što je u zraku, neka prvo ne ubija plinom vlastiti narod', istaknula je, smjerajući na napade sarinom za koje je, po ocjeni UN-ovih stručnjaka, odgovoran režim Bašara al Asada. Američka administracija Donalda Trumpa bombardirala je sirijsku vojsku nakon jednog takvog napada u travnju na Han Šejhun.

  • +2
Svjetska klimatska konferencija Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Damask je svoju odluku najavio u utorak, na UN-ovoj 23. konferenciji o klimatskim promjenama (COP23) koja se održava u Bonnu, u Njemačkoj. Tako će Sirija biti 197., posljednja zemlja koja će potpisati sporazum prihvaćen u Parizu krajem 2015.

SAD je jedini izvan tog sporazuma, premda po odrebama tog dokumenta njegovo povlačenje ne može stupiti na snagu prije 4. studenog 2020.

Francuska je u utorak izvijestila da je pozvala stotinjak predsjednika država i vlada na susret na vrhu koji organizira u Parizu 12. prosinca, na drugu obljetnicu sporazuma, ali da Trumpa 'još' nije pozvala.