LAUCOVO RJEŠENJE

'Ako se ne mogu dogovoriti neka kažu i idemo na nove izbore'

04.12.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što Sabor jučer nije konstituiran, u razgovoru za Media Servis je s ustavnim stručnjakom Zvonimirom Laucem provjerio koji su dalje mogući scenariji i koliko dugo može ovakva situacija trajati te koje su u ovoj situaciji ovlasti predsjednice države

'Tu nema izričitih odgovora, nije bilo predviđeno Ustavom da se ovakva situacija može dogoditi, sve se svodilo na normalan tijek formiranja vlade. Sada se sve ovo oko Vlade stavlja u drugi plan jer se ne može formirati Vlada dok se nije konstituirao Sabor. Prvo mora se konstituirati Sabor, mi smo jučer bili svjedoci da nema dogovora o predsjedniku Sabora i da se u narednim danima pokuša doći do dogovora, to ne mora biti konsenzus, ali mora biti dogovor koja će to većina determinirati politička događanja. Naše dvije vodeće koalicije ne mogu zamisliti da neka od njih nema većinu, prema tome ovaj pokušaj u ponedjeljak, ja ne mislim da će biti rezultata', kazao je Lauc.

Smatra da ako se predsjednica uvjeri u narednim danima, kroz nekoliko konzultacija, da nitko nema većinu, da onda ima dužnost da se na neki način intervenira.

'No radi se o ustavnoj krizi, a da je kriza nastupila utvrđuje Ustavni sud. Ustavni sud bi morao na neki način konstatirati koja bi bila jaka podloga da predsjednica poduzme korake, a to je da prije svih rokova raspiše izbore. Čekati sada još 30 dana, pa još 30, pa još 30 dana je pitanje trebamo li to učiniti ili ne', smatra Lauc.

Navodi da ne treba praviti paniku, ali i dodaje da javnost treba vršiti pritisak da se svi uozbilje i da vide ako se ne može ništa učiniti, neka napuste svoje pozicije i neka kažu idemo na nove izbore.

'To je jedino pošteno u jednoj demokratskoj parlamentarnoj državi', zaključio je Lauc.

407349,407338 ,407331,407329