MOGUĆI SCENARIJ

Ako Picula preuzme SDP, u Bruxelles ide Valjalo

30.05.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U iščekivanju sjednice Glavnog odbora SDP-a, Tonina Piculu, po svemu sudeći, mori duboka dvojba. Raduje se, kaže, novom petogodišnjem mandatu u Europskom parlamentu, a istovremeno poručuje da ne bježi od izazova kad smatra da može doprinijeti rješenju. To bi moglo značiti da je itekako spreman preuzeti kormilo SDP-a od Zorana Milanovića

SDP-ovci širom zemlje ovih dana su u prilično šizofrenoj situaciji jer je u stranci krenulo konačno preslagivanje uoči sjednice na kojoj će se dugoročno odrediti budućnost pravnog sljednika Saveza komunista Hrvatske. Paze s kim će i gdje popiti kavu, a kad im zazvoni mobitel, pribojavaju se da će se opet morati izjašnjavati o vlastitoj lojalnosti ovome ili onome. Pritom će se možda morati odmaknuti od stola.

Picula se ne želi otvoreno izjašnjavati o mogućnosti da svrgne Milanovića sa stranačkog trona na Iblerovom trgu, ali je sasvim jasno da bi - ovisno o potpori stranačkog tijela - to rado učinio. Iz njegovih umivenih postizbornih izjava između redaka pršti ogorčenje vladavinom Zorana Milanovića, zbog kojeg je SDP u Europskom parlamentu spao s pet na dva mandata.

Ukoliko Picula, popularni SDP-ovac bez mrlje u karijeri, prihvati izazov vraćanja SDP-a na put kojim je brodio njegov politički otac Ivica Račan, u Bruxelles će umjesto njega Oleg Valjalo, 43-godišnji ekonomist iz Dubrovnika koji je bio sljedeći na listi Kukuriku koalicije. Valjalo, koji je dobio 1.153 glasova na izborima - Milorad Pupovac dobio je 25.811 glas, ali zbog izbornih pravila ostaje u Zagrebu - kaže da nije razmišljao o takvom scenariju.

'Nije mi palo na pamet, fokusirao sam se na neke druge stvari. Istina je to da ako odustane bilo koji kandidat koji je dobio mandat, ja bih bio prvi sljedeći koji bi dobio priliku', diplomatski kaže Valjalo, dodajući u ovom trenutku već razmatra neke druge poslovne mogućnosti, koje bi se mogle realizirati do 1. srpnja.

Valjalovim asistentima ugovor istječe 30. lipnja, a njemu mandat prestaje 1. srpnja. Asistenti su stoga još uvijek u Bruxellesu, a Valjalu preostaje odraditi završnu sjednicu Odbora za proračun EP-a sredinom lipnja.

U EP-u je kvalitetno surađivao s brojnim kolegama, uključujući Tonina Piculu, osobito oko projekta zaštite hrvatskih otoka. Iskustvo europarlamentarca, kaže, mnogo će mu značiti u budućem radu, a nada se da će nekoliko stvari koje je radio 'ostati negdje zapisane', poput inicijative za Pelješki most.

Novoizabrani europarlamentarci, inače, mogu aktivirati mandat tijekom lipnja i srpnja u Strasbourgu, ali i nakon toga u bilo kojem trenutku kada dođu u Europski parlament u Bruxellesu, doznajemo od Maje Orel Schwarz iz Odjela za medije EP-a. Prekid aktiviranog mandata ne predstavlja nikakav problem i zastupnik u EP-u može to učiniti u bilo kojem trenutku.