TPORTALOV VODIČ

Ako ne možete bez pucnjave za blagdane, pročitajte koja su pravila na snazi i dokad je dopušteno korištenje pirotehnike

23.12.2022 u 11:03

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg tragičnog događaja u kojem je teško ozlijeđen dječak zagrebačka policija je još jednom upozorila da posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne. Uz apel da je najbolja preventiva nekorištenje pirotehničkih sredstava, donosimo savjete i pravila za upotrebu pirotehnike u blagdanskom razdoblju

Policija i ove godine provodi akciju Mir i dobro s ciljem senzibilizacije javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme.

U zagrebačkoj policiji ističu da je od 15. prosinca do 1. siječnja, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, dozvoljena nabava nekih pirotehničkih sredstava, a uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja 2023. godine.

Nakon jučerašnjeg tragičnog slučaja dječaka koji je nakon korištenja pirotehnike teško ozlijedio ruku i dišne putove još jednom upozoravamo na pravila kojih se trebate pridržavati prilikom upotrebe pirotehnike.

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba

- pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti - bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava može se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14 godina

- pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, a njihova prodaja je dozvoljena od 15. prosinca

- pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MUP

Prodaja pirotehnike razreda II. i III. dozvoljena je od 15. prosinca, a uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i tamo gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Za korištenje zabranjenih sredstava predviđene su novčane kazne i to za građane od 5000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakiranju pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog toga je izuzetno bitno poučiti djecu pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

  • +164
Blagdanska atmosfera u hrvatskim gradovima Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Preporuke policije za nadolazeće blagdane

  • držite oružje pod nadzorom i zaključano
  • nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijavite policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu
  • ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • pirotehniku kupujte u ovlaštenim prodavaonicama
  • pirotehnička sredstva ne koristite pod utjecajem alkohola
  • koristite ih na otvorenom prostoru
  • poštujte pravila o sigurnosnoj udaljenosti prilikom uporabe
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Preporuke za roditelje

  • ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogla stradati
  • u ponašanju budite uzor svome djetetu
  • savjetujte djeci da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj
  • savjetujte djeci da ne eksperimentiraju petardama, da ne izrađuju improvizirane verzije i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.
>