CVRTILA UPOZORAVA

'Ako je VONS sazvan samo da kompromitira Karamarka, to je loše'

26.03.2014 u 18:24

Bionic
Reading

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bit će za 10-ak dana, najavio je to predsjednik Ivo Josipović koji je s premijerom dogovorio i dnevni red. Jedna od točaka - kadrovska politika u sigurnosnim službama. I dok šef HDZ-a i nekadašnji čelnik SOA-e Tomislav Karamarko hladno odgovara kako pozdravlja sjednicu ako joj tema bude gospodarska slika države, analitičari upozoravaju: to se ne smije pretvoriti u politički obračun

Godišnja izvješća sigurnosnih službi i kadrovska politika - škakljive točke dnevnog reda, posebice u kontekstu ne tako davne informacije da je Tomislav Karamarko, za vrijeme dok je bio šef SOA-e, zaposlio osobu koja je tri puta pala sigurnosnu provjeru. No predsjednik Ivo Josipović poručuje: nećemo se fokusirati na samo jedan slučaj.

'Nećemo se baviti jednim slučajem, jednim problemom nego ćemo gledati gdje su bili sistemski problemi i kako ih otkloniti da se ubuduće pogreške, koje će se možda otkriti i pokazati tijekom kontrole, više ne ponavljaju', rekao je predsjednik Josipović.


No, slučaj zapošljavanja u SOA-i u vrijeme Karamarka sigurno neće proći neopaženo. Šef HDZ-a ne brine, a sjednicu čak pozdravlja, posebice ako će se, kaže, baviti gospodarskom situacijom u državi u kojoj je gotovo 400 tisuća nezaposlenih. 'Predsjednika sam nekoliko puta pozivao da kod premijera inicira tematsku sjednicu Vlade o katastrofalnom stanju u kojem se Hrvatska nalazi i lošem životnom standardu naših građana. Ako je to tema Vijeća, onda da! Ali ako je tema nešto drugo - to je vrlo neozbiljno', poručio je Karamarko.

Da se Vijeće mora pozabaviti kadrovskom politikom, ali ne fokusirati na jedana slučaj smatra i analitičar Vlatko Cvrtila. 'Ne bi bilo dobro da se ta priča pretvori u spominjanje jedne osobe nego treba vidjeti je li to bio trend, praksa koja se je ili nije nastavila i jasno reći da je to neprimjerena praksa. Ljudi koji ne mogu proći sigurnosnu provjeru ne mogu uopće raditi u sigurnosnom sustavu', rekao je Cvrtila za Media servis.

Poručuje kako se Vijeće mora pozabaviti ozbiljnim pitanjima o funkcioniranju sustava. Primjerice, Hrvatska nema ni strategiju nacionalne sigurnosti. 'Moramo vidjeti u koja područja sigurnosti trebamo ulagati, a ne da se sve na kraju svede na politička prepucavanja, podmetanja i obračune te hvatanje predizbornih bodova', upozorava Cvrtila:

'Ako je to vladajuća struktura poduzela samo da bi kompromitirala jednu političku osobu koja se trenutno nalazi u takmičarskom odnosu prema njima onda je to loše. Oni bi se trebali ograditi od toga jer područje nacionalne sigurnosti ni u jednoj državi ne predstavlja područje političkog natjecanja', kaže Cvrtila.

No simptomatično je da kako se izbori bliže, sve više afera izlazi na površinu, a koliko će prljavog veša obavještajaca izaći u javnost - ostaje vidjeti. Sjednica iza zatvorenih vrata je za 10-ak dana, nakon što predsjedniku stignu izvješća saborskog istražnog povjerenstva.