VLADA ODLUČILA

Akcijski plan briše 9 agencija i štedi 24,3 milijuna kuna, ali - nagodinu

07.05.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog akcijskog plana za provedbu Odluke o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima kako bi se smanjili troškovi njihovog poslovanja

Prema predloženom planu Povjerenstvo na čelu s ministrom uprave Arsenom Baukom trebao broj agencija, radi ušteda, do kraja godine trebao bi se smanjiti s 57 na 48.

Tako bi se Državni zavod za zaštitu prirode trebao spojiti s Agencijom za zaštitu okoliša, Hrvatski zavod za norme i Hrvatska akreditacijska agencija s Državnim zavodom za mjeriteljstvo dok bi Hrvatski mjeriteljski institut bio pripojen Institutu Ruđer Bošković.

Također se predviđa da se Agencija za strukovno obrazovanje spoji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a Agencija za znanost i visoko obrazovanje s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Agencija za regionalni razvoj spaja se sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, Agencija za vodne putove postaje dio Hrvatskih voda, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom.

Procjenjuje se da bi spajanja u 2016. troškove poslovanja agencija smanjili ukupno za 24,3 milijuna kuna, a najviše 10 milijuna kuna pripajanjem Agencije za vodne putove Hrvatskim vodama.

Prema Bukovim riječima, za provedbu spajanja nužno je promijeniti 10 uredbi, 21 propis i 11 zakona.