ATRAKCIJA U SPLITSKOJ LUCI

Akcija Greenpeacea: Zar je Slovenija deset puta sposobnija od Hrvatske?

15.07.2014 u 14:39

Bionic
Reading

'Rainbow Warrior', 60-metarski jedrenjak organizacije Greenpeace i nasljednik istoimenog broda koji je prije točno 29 godina minirala francuska tajna služba, u Splitu je krenuo s osmodnevnom hrvatskom turnejom. Već po uplovljavanju u gradsku luku okružili su ga građani i turisti, od kojih su se neki zabrinuli da se dogodio kakav ekološki incident, no akcija aktivista ovaj put je usmjerena na promociju obnovljivih izvora energije

Brod jednakog naziva uništen je tijekom borbe aktivista protiv nuklearnih pokusa, a kasnije ga je zamijenio imenjak koji je odradio posao i poslan u mirovinu, odnosno služi kao brod-bolnica u Bangladešu. Najnoviji 'Rainbow Warrior' navodno je stajao čak 23 milijuna eura i dizajniran je kako bi najmanje 70 posto plovidbe obavio samo pomoću jedara. Na njemu plovi četrdesetak članova posade i aktivista iz dvadesetak različitih zemalja.

Kampanja promocije obnovljivih izvora energije koju provodi Greenpeace otkrila je katastrofalno neambiciozne planove hrvatske Vlade: dok je kod nas do 2020. godine planirano proizvoditi 52 megavata energije iz solarnih izvora, mala i manje sunčana Slovenija već danas proizvodi 250 mW, a Slovačka čak 500. Do 2020. godine razlika će biti još drastičnija.

'Investitori u obnovljive izvore energije ne žele posebne poticaje niti kvote, samo žele da se uspostave jasna pravila i uklone administrativne barijere. Vladi bi trebalo biti od prvorazrednog interesa olakšati ulaganja jer sunce i vjetar donose radna mjesta', tvrdi voditelj energetske kampanje u Greenpeaceu Marko Gregović. Po njegovoj računici, samo instalacija 1000 megavata fotonaponskih ćelija godišnje bi zapošljavala 1500 ljudi izravno i trostruko više neizravno, dok bi vjetroelektrane otvorile 1.200 izravnih i još tisuću neizravnih radnih mjesta.

'Želimo okupiti lokalne vlasti, predstavnike Vlade, stručnjake i investitore kako bismo potaknuli akciju. Konkretno, Dalmacija je već danas gotovo 100 posto pokrivena obnovljivim izvorima energije, najviše zahvaljujući hidroelektranama', objasnio je voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić. Već u srijedu na 'Rainbow Warrioru' održat će se rasprava o obnovljivim izvorima energije na koju su pozvani gradonačelnici svih gradova u Splitskoj županiji.

Greenpeace je organizirao potpisivanje peticije Vladi kojom se traži smanjivanje poreznih prepreka za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, povećavanje plana izgradnje solarnih sustava s 52 na najmanje 520 megavata, bolje uređenje sustava i veću sigurnost investitorima kroz jasna pravila i tarifne sustave.

Eko-jedrenjak s prepoznatljivim bojama Greenpeacea bit će usidren u splitskoj luci do srijede navečer, do kada će ga moći razgledati građani i turisti. Na raspolaganju im je i kapetan Joel Stewart, Kanađanin s 25-godišnjim stažem u ovoj organizaciji, koji je osim lijepih iskustava prikupio i nekoliko pritvaranja i progona zbog radikalnih ekoloških akcija.

'Prvi put sam u Hrvatskoj i zbilja sam oduševljen, nadam se da će vaša vlada pomoći da se barem malo zaustavi tiranija proizvođača fosilnih goriva', kazao nam je Stewart.

'Rainbow Warrior' će u idućim danima sa sličnim programom posjetiti Zadar, Rijeku i Pulu.