IRAN BIRA PREDSJEDNIKA

Ajatolah: Baš me briga što Ameri misle o našim izborima

14.06.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u petak Irance da se u što većem broju odazovu na predsjedničke izbore i kazao da ga je 'baš briga' za američke sugestije da je glasovanje nepošteno

'Važno je da svi sudjeluju', rekao je Hamnei dok je uz izravni prijenos na televiziji došao na biralište. 'Naša draga nacija mora s uzbuđenjem i radošću doći na izbore i znati da sudbina i blagostanje naše zemlje ovise o njoj', rekao je.

'Nedavno sam čuo nekoga iz američkog nacionalnog sigurnosnog vijeća kako govori da oni ne prihvaćaju ove izbore u Iranu. Baš nas briga', naglasio je Hamnei.

Američki državni tajnik John Kerry 24. svibnja je doveo u pitanje vjerodostojnost predsjedničkih izbora zbog toga što je iransko Vijeće čuvara iz izborne utrke diskvalificiralo 19 kandidata.

U utrci su ostala šestorica kandidata, pet kozervativnih - Said Džalili (47), Ali Akbar Velajati (67), Muhamed Bager Galibaf (51), Muhamed Garazi (72) i Mohsan Rezaj (58) i reformist Hasan Rohani (64).  Hamnei nije javno rekao koga podupire.

'Glasovao sam za jednoga od kandidata. Nikome nisam rekao za koga, čak ni moja djeca to ne znaju', kazao je.

Otvorena birališta u Iranu

Iran će u petak odlučuje o nasljedniku populističkog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kojem završava drugi mandat na dužnosti. Godine 2009. oporba je reizbor predsjednika Ahmadinedžada ocijenila lažiranim i prosvjedovala na ulicama na što je režim odgovorio oštrim represijama koje su potresle Islamsku Republiku. Vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei koji želi da ove godine izbori budu uredni, mirni i čisti.

Više od 50,5 milijuna birača pozvano je na birališta koja bi formalno trebala biti otvorena do 17.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali ovisno o odazivu to bi moglo biti produljeno.

Ne dobije li nijedan kandidat 50 posto glasova 14. lipnja, drugi će se krug između dvojice vodećih kandidata održati tjedan dana poslije.