VELIKA NARUDŽBA

Airbus dobio odobrenje SAD-a za prodaju zrakoplova Iranu

21.09.2016 u 18:15

Bionic
Reading

Europska kompanija Airbus priopćila je u srijedu da je dobila prvo odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku putničkih zrakoplova Iranu, što je bio preduvjet za realizaciju veoma vrijednog ugovora potpisanog krajem siječnja

"Airbus je tražio dvije licencije i prva je odobrena jučer navečer (utorak)', rekao je glasnogovornik kompanije za AFP. 'Mislimo da će druga biti odobrena u tjednima koji dolaze', dodao je.

Krajem siječnja Iran i Airbus su potpisali protokol o dopremi 118 letjelica u vrijednosti 10 do 11 milijarda dolara, ali je ta prodaja bila uvjetovana dobivanjem američkog odobrenja jer su zrakoplovi opremljeni nekim američkim dijelovima.

Kako navodi ta europska kompanija, te licencije se odnose na zrakoplove A320 srednjeg doleta i A330 dugog doleta.

Na temelju ugovora koji je Iran u srpnju 2015. potpisao s velesilama o svom nuklearnom programu, dio gospodarskih sankcija Iranu ukinut je sredinom siječnja, što je omogućilo nastavak izvoza sirove nafte iz te zemlje i ubrzanje trgovine s EU-om.

Airbus ističe da je on prva tvrtka koja je potpisala ugovor s Iranom nakon ukidanja sankcija koje su mu bili uveli Sjedinjene Države, Europska unija i Ujedinjeni narodi.