UOČI ODLASKA U NEW YORK

Ahmadinedžad: Stranci, povucite se iz regije!

22.09.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u govoru na početku mimohoda oružanih snaga u utorak rekao da se nijedna sila neće usuditi napasti Iran te je pozvao strane sile da povuku svoje postrojbe iz regije

TEHERAN - 'Nijedna sila se neće usuditi pomisliti napasti Iran', rekao je predsjednik Ahmadinedžad u govoru koji je izravno prenosila državna televizija.

'Naše oružane snage spriječit će bilo gdje u svijetu svakoga tko pokuša ispaliti metak u smjeru Teherana', rekao je Ahmadinedžad i dodao da je vojna snaga Irana isključivo obrambena.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nikad nije odbacio mogućnost vojnog udara na Iran, inzistirajući na činjenici da Izrael ne bi prihvatio mogućnost da iranski režim raspolaže atomskim oružjem.

Ahmadinedžad je također tražio da se strane postrojbe povuku iz regije i spomenuo je stanje u Iraku i Afganistanu.

'Savjetujem vam da se vratite u vaše domovine i upotrijebite velike vojne izdatke za rješenje problema vaših naroda', rekao je i dodao da su mogli vidjeti u Iraku i Afganistanu da su narodi te regije neskloni stranoj nazočnosti te da je nemoguće da strane sile dugoročno imaju vojne baze u regiji.

Nakon vojnog mimohoda Ahmadinedžad odlazi u Teheran od kuda će otputovati u New York na Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda gdje će u srijedu održati govor.