VELIKE AMBICIJE

Ahmadinedžad prvi Iranac u svemiru?

04.02.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u ponedjeljak da je spreman biti prvi čovjek kojeg bi iranski svemirski program poslao u orbitu, javljaju iranski mediji

Iran je prošlog tjedna obavijestio svijet da je uspješno lansirao majmuna u svemir koji se na Zemlju vratio živ, što su iranski dužnosnici pozdravili kao veliki korak prema njihovom krajnjem cilju, a to je slanje ljudi u svemir.

Lansiranje je dodatno zabrinulo Zapad vezano uz iranski svemirski program jer bi se ista tehnologija potencijalno mogla koristiti za lansiranje balističkog projektila s nuklearnom bojevom glavom.

'Spreman sam biti prvi čovjek kojeg će iranski znanstvenici poslati u svemir', izjavio je u ponedjeljak Mahmud Ahmadinedžad, na marginama izložbe svemirskih dostignuća u Teheranu.

'Slanje živih bića u svemir je rezultat iranskih napora i zalaganja tisuća iranskih znanstvenika', dodao je Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad je poznat po provokativnim javnim komentarima zbog čega je nejasno da li je prijedlog bio ozbiljan.

Njegov drugi i posljednji mandat predsjednika završava u lipnju, a njegova politička zvijezda je u opadanju jer je izgubio potporu vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija

Ali Larijani
, njegov politički rival, najveći je favorit za njegovog nasljednika.