IGRA S VATROM

Ahmadinedžad izvrijeđao parlament, prijeti mu opoziv

14.03.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Iranski parlament u srijedu je suočio predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s dužim popisom optužbi, uključujući i one da je loše upravljao nacionalnim gospodarstvom i da se usprotivio autoritetu Vrhovnog vođe. Ahmadinedžad je inače prvi predsjednik u povijesti te zemlje koji je morao odgovarati na pitanja parlamenta na aktualnom satu od Islamske revolucije 1979. godine, piše Associated Press

Iranski ustav daje parlamentu zakonsko pravo da ispita predsjednika, ali ovo tijelo nikada prije nije iskoristilo tu mogućnost. Ahmadinedžadove odgovore zastupnici bi mogli iskoristiti za njegov kasniji opoziv ako zaključe da su bili nezadovoljavajući, piše Associated Press.

Konzervativni zastupnik Ali Motahari, istaknuti protivnik iranskog predsjednika, pročitao je niz od 10 pitanja na otvorenoj sjednici parlamenta koja se emitirala uživo na državnom radiju.

Najoštrija pitanja ticala su se Ahmadinedžadovog navodnog suprotstavljanja iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim stvarima, te spornog imenovanja šefa obavještajne službe.

Predsjednika, koji se pojavio u parlamentu u pratnji osam članova vlade, također su pitali za dramatičan skok cijena i za podzemnu željeznicu u Teheranu za koju Ahmadinedžad nije htio izdvojiti novac iz proračuna, javlja Associated Press.

Također ga optužuju za ubrzanje implementacije mjera štednje kako bi nesmiljeno smanjio energiju i subvencije za hranu te povećao cijene za srednju klasu i siromašne.

Ahmadinedžad tvrdi kako je njegova vlada dala više novca općinama u odnosu na prijašnje vlade, te je dodao kako povećanje cijena nema nikakve veze s rezanjem subvencija.

Ostala oštra pitanja bila su usmjerena na Ahmadinedžadovog štićenika i pomoćnika Esfandiara Rahima Mashaeia, kojeg tvrdolinijaši optužuju da pripada 'devijantnoj struji' koja je nastojala oslabiti islamsku vlast i ugroziti islamski sustav. Neki kritičari čak su tvrdili da se Mashaei bavi crnom magijom i da je bacio uroke na Ahmadinedžada čime mu je 'zamračio um'.

Deseci Ahmadinedžadovih političkih pristaša su uhićeni ili su ih progonile tvrdolinijaške snage u posljednjih nekoliko mjeseci, naravno, daleko od očiju javnosti.

Umjesto da izravno odgovori na pitanja, Ahmadinedžad je jednostavno rekao kako podupire iransku 'povijest' i ne žali ni za čim što je učinio.

Ahmadinedžad je u više navrata tvrdio da želi podijeliti 'šale' sa zastupnicima, javlja Associated Press.

'Ovdje nije mjesto za razmjenu viceva. To je parlament. Predsjednik nema pravo vrijeđati zakonodavce', kazao je ljutito zastupnik Muhamed Reza Khabbaz.

Ahmadinedžadove završne riječi izazvale su najviše buke u parlamentu.

'Kviz uopće nije bio težak', kazao je Ahmadinedžad.

'Oni koji su sastavljali pitanja trebali su konzultirati nas, bila bi bolja', dodao je iranski predsjednik.

Ahmadinedžad je rekao da mu se mora dati najviša ocjena na 'kvizu'.

'Budite pošteni. Dajte mi dobru ocjenu. Svaka ocjena manja od 20 (odličan) će biti gruba', dodao je.

Mnogi zastupnici ljutito su osudili Ahmadinedžadov nastup rekavši kako je uvrijedio parlament, umjesto da odgovora na pitanja uljudno.

'Predsjednikov jezik je bio uvredljiv tijekom cijelog njegovog govora. Izbjegao je odgovoriti na pitanja. Kao što smo i očekivali, nismo dobili nikakav logičan odgovor od predsjednika', rekao je zastupnik Mostafa Reza Hosseini

'Parlament je sada još više protiv predsjednika. Nije poštivao instituciju', rekao je zastupnik Ghodratollah Ali Khani i dodao da se nada kako će sljedeći korak biti opoziv.