PANIKA U SARAJEVU

Agresivne vrane napadaju građane i prenose zaraze

28.05.2014 u 08:27

Bionic
Reading

Osim pasa lutalica, koji predstavljaju veliku opasnost za građane, Sarajlije strahuju i od agresivnih vrana koje su okupirale gradske parkove i obale Miljacke. Iako ih ima u cijelom gradu, Otoka, Alipašino Polje, Džidžikovac i Hadžići najkritičnija su naselja, piše Dnevni avaz

Sadija Ćibo iz Hadžića samo je jedna od žrtava napada agresivnih vrana, od kojih se, kako piše Dnevni avaz, jedva uspjela obraniti.

'Vrana mi je sletjela na glavu i kljunom me počela udarati. Ispustila sam sve iz ruku i panično se počela braniti. Jedva sam je uspjela otjerati. U blizini su bili dječaci koji su čuli da vrištim i potrčali su mi pomoći. Imala sam osjećaj da mi je na glavu sletio orao i od šoka se ne mogu oporaviti', ispričala je Ćibo.

Prema riječima inspektorice Joke Hlubne iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, ovo je razdoblje u kojem se vrane razmnožavaju i zato napadaju.

'Riječ je o pticama koje su poznate kao 'leteći štakori' jer prenose mnoge zarazne bolesti. Najviše ih ima na mjestima gdje ih ljudi hrane. Problem smo imali i prošle godine, s nepoznatim razlogom uginuća velikog broja vrana na različitim lokacijama, tako da je vrijeme da sada nešto poduzmemo', kazala je Hlubna.