PRIJENOS OVLASTI

Afganistanskoj vojsci uskoro kontrola dijela zemlje

16.08.2010 u 10:05

Bionic
Reading

Međunarodna koalicija u Afganistanu mogla bi početi s prijenosom ovlasti na afganistanske vojne snage koje su stekle određenu kompetentnost kada je riječ o sigurnosnoj obuci, već idućeg proljeća, izvijestio je američki ministar obrane Robert Gates.

Gates je za Los Angeles Times kazao kako je, s obzirom na to da je u obučavanju afganistanskih vojnih postrojbi postignut napredak prije nego što se očekivalo, moguće da domaće vojne snage preuzmu zadaću osiguravanja mira u manje turbulentnim područjima. Na taj će način omogućiti NATO-ovim snagama provedbu daljnjih aktivnosti.

'S dodatnim afganistanskim vojnim snagama, moći ćemo početi s tranzicijom na više mjesta u zemlji', rekao je Gates novinaru Los Angeles Timesa. "Uspjeh postignut s afganistanskom vojskom čini mi se dobrim za početak provedbe tranzicije u nekim dijelovima zemlje - možda već početkom proljeća", ocijenio je ministar. Istodobno je podsjetio kako će povlačenje američkih snaga iz Afganistana početi, kako je i predviđeno, u srpnju 2011.