velika skupština

Afganistanci za prekid vatre kao preduvjet mira

02.05.2019 u 15:19

Bionic
Reading

Više od tri tisuće izaslanika iz svih dijelova Afganistana okupljenih u Kabulu na zasjedanju Velike skupštine, koja se vrlo rijetko saziva a ovaj put je tema razgovora mogući mirovni sporazum između središnjih vlasti i talibana, zatražilo je u četvrtak da prvo obje strane proglase i poštuju prekid vatre

Velika skupština 'Loya Jirga' okupila je pod golemim, trajno postavljenim bijelim šatorom oko 3200 vjerskih vođa, političara i predstavnika etničkih i plemenskih zajednica. Talibani, koji nastoje ponovo uspostaviti stroge šerijatske zakone, odbijaju razgovarati s vladom predsjednika Ashrafa Ghanija jer ga smatraju američkom marionetom i stoga su odbili poziv na Loya Jirgu.

'Ovdje smo da bismo od obiju strana zatražili da objave prekid vatre. Rat će završiti samo ako se obje strane prestanu boriti prije nego potpišu trajni mirovni sporazum', kazao je Abdul Hannan, član jednog od odbora koji je stigao s juga zemlje.

Od listopada prošle godine SAD i talibani održali su nekoliko rundi pregovora. Predsjednik Donald Trump nastoji okončati najdulji američki rat koji je počeo kada su snage predvođene SAD-om svrgnule talibane nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

SAD se želi povući iz Afganistana, ali za uzvrat od talibana traži da pruže jamstvo da tu zemlju više neće koristiti ekstremisti kako bi ugrožavali sigurnost u svijetu.

Na zasjedanju Velike skupštine sudjeluje i nekoliko desetaka žena koje ističu da Afganistan nikako ne smije učiniti korak nazad glede ženskih prava stečenih nakon svrgavanja talibana.

'Povlačenje stranih snaga nikako ne bi trebalo značiti da ćemo zaboraviti sve što je učinjeno po pitanju ženskih prava i da ćemo ponovo morati patiti', kazala je Semin Noori koja predvodi jedan od odbora.

Talibani su u međuvremenu najavili svoju već uobičajenu proljetnu ofenzivu.