OKRETANJE PLOČE

Afganistan prekinuo pregovore s SAD-om!

19.06.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je NATO službeno završio predaju vlasti afganistanskoj vladi službeni Kabul u srijedu je prekinuo pregovore o bilateralnom sporazumu o sigurnosti s SAD-om. Učinio je to kako bi iskazao nezadovoljstvo nakon objave informacija o izravnim pregovorima Amerikanaca i talibana

'Postoji kontradikcija između onoga što američka vlada kaže i onoga što čini oko mirovnih pregovora', izjavio je Aimal Faizi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

'Predsjednik Karzai prekinuo je u srijedu ujutro rasprave s SAD-om o bilateralnom sporazumu o sigurnosti', dodao je Faizi.

Političko vodstvo koje je u 12 godina okupacije do vlasti doveo i podržavao Washington ranije je prosvjedovalo zbog tajnih američkih pregovora s pokretom koji su isti ti Amerikanci svrgnuli 2001. godine te ratovali s njim do današnjih dana. Odluka je osobito motivirana činjenicom da je 'predsjednik nezadovoljan imenom' koje se koristi za novu političku instituciju koju su oformili talibani: 'Politički ured islamskog emirata Afganistana'.

'Protivimo se tom nazivu iz jednostavnog razloga - takav entitet ne postoji, a Amerikanci su bili savršeno upoznati sa stavom predsjednika Karzaija', kazao je Faizi.


Afganistanski talibani otvorili su u utorak svoj politički ured u Dohi te najavili da su spremni na nastavak mirovnih pregovora i postizanje političkog rješenja 12-godišnjeg sukoba u Afganistanu. Otvaranje ureda talibana namijenjeno je uspostavi kontakata s ostatkom svijeta i ostalim afganistanskim skupinama oko 'mirnog rješenja' u Afganistanu, kazao je glasnogovornik tog talibanskog ureda Mohamed Naim.

Njegovo otvaranje pozdravio je i Pakistan, država čije se tajne službe godinama sumnjiči za tijesnu suradnju s pokretom koji je svojedobno u Afganistanu uveo radikalni šerijatski režim i odbio SAD-u izručiti organizatora terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, Osamu bin Ladena. Zbog tih je događaja i pokrenuta saveznička okupacija Afganistana, koja je službeno završila baš jučer. No NATO će i nakon službenog povlačenja zadržati dio vojske i kontrole u toj zemlji. 

U Washingtonu su američki dužnosnici kazali da će se sljedeći tjedan sastati u Dohi na mirovnim razgovorima s talibanima, ali su upozorili da bi mirovni proces mogao biti dugotrajan.

SAD će, prema izjavama službenika, inzistirati na prekidanju svih veza između talibana i terorističke skupine Al Kaide, na zaustavljanju nasilja i poštivanju afganistanskog ustava, uključujući zaštitu žena i manjina.