SUZE U CANBERRI

Abbott optužio Rusiju za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa

17.07.2015 u 10:07

Bionic
Reading

Obitelji Australaca poginulih 17. srpnja 2014. na letu Malaysia Airlinesa MH17 plakale su dok je premijer Tony Abbott otkrivao spomenik u Canberri godinu dana nakon što je iznad Ukrajine srušen zrakoplov sa 298 ljudi

'Dugujemo mrtvima da se krivci izvedu pred lice pravde', kazao je Abbott ožalošćenima u petak na otkrivanju spomenika u vrtu parlamenta koji nosi imena 38 Australaca poginulih u zrakoplovu oborenom nad istočnim dijelom Ukrajine.

Abbott je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da surađuje u naporima da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

'Ovaj su zrakoplov namjerno gađali pobunjenici koji uživaju rusku potporu, koristeći projektile koje im je dala Rusija', kazao je Abbott za australsku televiziju prije svečanosti. Rusija se protivi pozivima u Vijeću sigurnosti UN-a za uspostavom međunarodnog suda koji bi sudio odgovornima za rušenje zrakoplova.

U Australiji je u petak News Corp objavio novi video materijal na kojem se vidi kako proruski pobunjenici odmah nakon pada zrakoplova kopaju po prtljazi i osobnim predmetima poginulih putnika i uzimaju mobitele i novčanike te druge vrijedne predmete.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop poručila je kako ti kadrovi 'izazivaju mučninu' a Abbott je kazao kako snimke dokazuju da su proruski pobunjenici znali da namjerno ruše zrakoplov.

Prije godinu dana raketom je oboren zrakoplov na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura s 298 putnika i članova posade.

News Corp je objavio kako se radi o snimkama koje su mobitelima napravili pobunjenici koji su iz Donecka upućeni na mjesto rušenja zrakoplova kako bi uhvatili ukrajinske pilote za koje su vjerovali da su se katapultirali iz zrakoplova.

Na snimkama se čuju iznenađeni glasovi osoba koje vide da raskomadani dijelovi tijela pripadaju civilima a ne vojnicima i da podaci na prtljazi pokazuju da se radi o letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur. Razgovarajući na ruskom i ukrajinskom pobunjenici se pitaju tko je dozvolio prelet zrakoplova preko Ukrajine.