NEW YORK DAILY NEWS

A najbolja američka naslovnica danas je...

01.10.2013 u 19:20

Bionic
Reading

Američki novinari otvorili su raspravu o najboljoj naslovnici kojom je popraćena današnja blokada rada vlade, a čini se da će pobjedu odnijeti najstariji američki tabloid i četvrti najprodavaniji dnevni list u državi, The New York Daily News. 'Kuća (od) govana', vrišti naslov uz fotografiju republikanca Johna Boehnera, predsjednika Predstavničkog doma Kongresa

'New York Daily News obrušio se na republikance na najsiroviji mogući način. Naslovnica tog prominentnog tabloida prikazuje predsjednika Predstavničkog doma Johna Boehnera kako sjedi na spomeniku Lincoln Memorial pod naslovom 'Kuća govana' (asocijacija na 'Kuću od karata') - dok mu nešto kaplje s ruku', piše Business Insider.

'Kuća od karata' nagrađivana je američka ekranizacija istoimene britanske miniserije iz 1990. Priča se vrti oko beskrupuloznog političara Francisa Underwooda, šefa većine u američkom Kongresu, kojeg je utjelovio Kevin Spacey.

Evo što piše Daily News u uvodniku svog posljednjeg izdanja:

'To što su predsjednik Obama i demokrati isforsirali zdravstvenu reformu unatoč jednoglasnom protivljenju republikanaca nije opravdanje za nerazboritost potonjih. Zakon je prošao dužnu proceduru u oba doma kongresa, potpisao ga je predsjednik i podržao Vrhovni sud. U međuvremenu, Obama je osvojio svoj drugi mandat na izborima koji su u najmanju ruku dijelom predstavljali referendum o Obamacareu.

Nitko ne kaže da se republikanci moraju smiješiti i pozdraviti provedbu Obamacarea. Taj zakon može imati opasne ekonomske nuspojave, a zapravo možda ni neće postići svoj cilj - osiguranje dostupnog zdravstvenog osiguranja i istodobno usporavanje rasta zdravstvene potrošnje. Reformi možda treba vlastita reforma, ali te promjene moraju se napraviti promišljeno - ne tijelom vezanim za tračnice.'