Događanja

9. Velesajam kulture

07.12.2012 u 18:28

Bionic
Reading

Deveto izdanje Velesajma kulture, tradicionalne manifestacije Kulture promjene koja na kraju svake godine predstavlja autorske radove iz svih područja umjetnosti, ali i znanosti, održat će se u svim prostorima Studentskog centra u Zagrebu od 13. do 16. prosinca 2012.

Ovogodišnji Velesajam kulture donosi bogat program iz svih područja umjetničkog djelovanja. Tako će zagrebačkim Studentskim centrom, kroz 4 dana, prodefilirati 200-tinjak izvođača, a svoja će umijeća, znanja i talente predstaviti kroz 42 programa.

Glavni je cilj raznovrsnim i bogatim kulturnim programom promovirati i poticati autorski rad širokog kruga sudionika u području umjetnosti - kazalište, performans, ples, film, književnost, likovna i glazbena umjetnost, dizajn, moda - ali i različite vještine i znanja, naglašava izvršna producentica festivala Silvija Stipanov.

Kazališni program ove godine nudi 10 naslova. Koreografi Roberta Milevoj & Tomislav Feller dolaze s predstavom 'Rachel & Sonny', mladi redatelj Vedran Hleb predstavit će uradak 'Žena od prije', a Paolo Tišljarić s čak dva naslova: Čekaonica ili tragedija o napaćenomu narodu - predstava je koja okuplja mlade glumce iz regije te Interes prema surovome životu nestao je poput dima (prema motivima iz kratkih priča Daniila Harmsa). Među njima su i 'Čovjek od jastuka' u režiji Morane Novosel, plesni projekt Brune Isakovića 'Zaziv', dok kazališna udruga Kufer stiže s predstavom 'Bolest smrti' redatelja Saše Božića.

Glazbeni program na svojim će plećima ponijeti netom oformljeni bendovi, no s već podosta sviračkog staža. Pod nazivom B's FUNstellation (skraćeno od Baja's) krije se šest glazbenika mlađe hrvatske i slovenske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Članovi ovog sastava, do sada su surađivali s mnogobrojnim glazbenicima te sudjelovali u različitim projektima poput Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, Zoran Predin i itd. Za ovogodišnji festival pripremili su hrpu dobrog groove jazza, stoga očekujte plesnu atmosferu.

Iduća uzdanica festivala je Londiner, novi indie/rock sastav nastao u jesen prošle godine u Zagrebu. Debitantski album radnog naziva 'Sve te stvari čine se u pravu, ali nisu' je u fazi snimanja za Croatia Records. Valja napomenuti da se prvi singl 'Mene tražiš' održao deset tjedana na top listi 'Cener' radija 101.

Indie bend, Big Strip Gorila nastao 2010., koji je dijelio pozornicu s Partibrejkersima i Darkom Rundekom, ali i odsvirao 30-ak koncerata također će nastupiti na ovogodišnjem Velesajmu kulture, a svakako vrijedi spomunit i KSET CAFFE - glazbeno zabavni program Kluba studenata elektrotehnike, prezentaciju radionice zapadnoafričkih ritmova, Velesajamske karaoke, DJ programe i još neka iznenađenja.

Iz likovnog programa izdvajamo izložbu koncertne fotografije koncerata Muzičkog salona mladog fotografa Mateja Grgića, izložbu skate fotografija u predvorju Kina te nekoliko zanimljivih interaktivnih instalacija: FractalScapes - Interaktivan prijedlog Fraktalne Geometrije te Mreža u pokretu.

Tijekom Velesajma kulture, virtualni svijet mode iz osobnog ormara seli se u prostor Galerije SC koja postaje središnjica mode za svakoga. Ako imate pitanja, trebate savjete o odijevanju i stilu, želite čuti i vidjeti o svijetu mode iz prve ruke ili samo želite popiti kavu u dobrom društvu, dođite i družite se s modnim blogerima i sudjelujte u planiranim razgovorima, revijama i radionicama, u programu Blog on!

Program Filmskih mutacija - festivala nevidljivog filma, pod nazivom 'Slika katarze' također će pridružiti programu 9. Velesajmu kulture, kao i nekoliko samostalnih filmskih naslova, od kojih izdvajamo kultne Plan 9 from Outer Space i Night of the Living Dead

Za sve ljubitelje novih tehnologija,  I´MM lab, pripremio je radionicu 'Biohacking vs Biopunk', a za zaljubljenike u stih tu je Književni salon koji će ugostiti mladog pjesnika Aleksandra Hut Kona.

Internetski magazin pop kulture Ravnododna.com i udruge Jedna nova poruka predstavit će svoj rad, a u programu 'Otvorena redakcija' kroz dvosatnu će raspravu prošetati temama koje dotiču sadržajni i formalni modus operandi specijaliziranog medija u internetskom prostoru kao i trenutnu poziciju nezavisnih kulturnih medija i projekata u Zagrebu i Hrvatskoj.

Svoje (ne)znanje o svemu i svačemu, posjetitelji mogu provjeriti u kvizu prigodnog imena 'Kvizna situacija' koji priprema ekipa Dada Jihad, svestranog Maria Kovača.