PJESMA KOJU MRZI

40.000 Norvežana usred Osla pjeva protiv Breivika

26.04.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Oko 40.000 Norvežana izašlo je u četvrtak, unatoč jakoj kiši, na ulice Osla, pjesmom prosvjedujući zbog masovnog ubojstva što ga je prošle godine počinio Anders Behring Breivik

Na glavnome trgu u Oslu 40 tisuća Norvežana pjevalo je pjesmu 'Children of the Rainbow' ('Kad si sretan, lupi...'). Pjesma iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća norveški je prepjev pjesme američkog pjevača Petea Seegera, za koju je ubojica Anders Breivik kazao da služi za ispiranje mozga mladim Norvežanima.

Prosvjednici su u rukama držali ruže. Među njima je bio i ministar kulture. Norvešku verziju pjesme otpjevao je Lillebjoern Nilsen. Lill Hjoennevaag, sudionica prosvjeda koja je s prijateljem pokrenula kampanju na Facebooku, kazala je da joj pjesma nikada prije nije zazvučala tako lijepo.

Na suđenju Breiviku, koje je nastavljeno danas, potresna su svjedočenja iznijeli oni koji su preživjeli masakr. Breivik je priznao da je 22. srpnja prošle godine u Oslu i na obližnjem otoku ubio 77 ljudi, uglavnom mladih, no ne prihvaća krivičnu odgovornost.

Oslo pjeva protiv Breivika