PRVA 3d karta U EUROPI

I najskrovitija uvala može biti samo vaša: Pronađite je u impresivnoj animaciji na kojoj se vidi svaki kutak Splitsko-dalmatinske županije

16.02.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Sve plaže, biciklističke i izletničke staze, tvrđave i povijesne znamenitosti, edukativni centri, izletišta i vrijedne kulturne znamenitosti bit će ucrtani u velikoj trodimenzionalnoj karti Splitsko-dalmatinske županije, prvoj takvoj u Hrvatskoj i, koliko je poznato, u Europi

Turistička zajednica ove županije odlučila je 'mapirati' kompletno svoje područje i predstaviti ga u jedinstvenom digitalnom obliku te će nakon nekoliko mjeseci rada danas biti predstavljena prva faza ovog projekta. Tportal je na uvid dobio promotivni film koji pokazuje kako će on u konačnici izgledati.

'Naša ideja jest iskoristiti moderne tehnologije kako bismo na jednom mjestu prikazali bogatstvo koje imamo i kako bismo na jednostavan način otkrili ono što je dosad ostajalo neotkriveno', kazala nam je predsjednica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

3D tura Splitsko-dalmatinskom županijom u 9 minuta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Splitsko-dalmatinska županija

Na njihovoj 3D karti bit će tako ucrtane skrivene uvale koje je dosad često bilo nemoguće pronaći, planinski proplanci i izletišta koji nisu u fokusu javnosti, lučice i privezišta za brodove, izletničke rute za koje često ne postoji interes turističkih agencija i koje zbog toga zaobilaze ne samo turisti, nego i domaći ljudi. Prostorno najveća hrvatska županija na jednom će mjestu imati sve svoje znamenitosti koje će se moći posjetiti virtualno, kao pripremu za fizički obilazak.

Cilj je, objašnjava predsjednica TZ-a Vladović, promovirati neotkrivene lokacije i tako pokušati postići disperziju turista koji se danas u pravilu odlučuju na tek nekoliko jednodnevnih izleta - konkretno iz Splita, najpopularnija odredišta su Krka, Modra špilja na Biševu i eventualno jednodnevne brodske ture prema nekoliko uvala i gradića na Braču i Hvaru.

Kako se čini, turističkim agencijama najjednostavnije je i najisplativije gostima nuditi uvijek iste, dobro uhodane proizvode. Pomoću nove 3D karte, oni će i sami moći otkrivati obalu, otoke i zaleđe srca Dalmacije.

'Do početka travnja u kartu će biti upisane najvažnije i najpoznatije destinacije, a do konca ove godine ona će sadržavati najmanje pet stotina lokacija', kaže Vladović za tportal.

  • +9
Na srednjodalmatinskim otocima sve je više biciklističkih staza Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Posebno ističe biciklističke staze kao sadržaj koji je posljednjih godina iznimno popularan među turistima: zahvaljujući njemu oni će se stotinama kilometara najprije moći virtualno provozati i tako pripremiti za pedaliranje u stvarnosti.

Svaka označena lokacija na splitsko-dalmatinskoj 3D karti imat će nekoliko fotografija i videa, korisne linkove i mapu za lakše snalaženje. Autor projekta su Darko Puharić i Design studio D.

'Ona će biti postavljena na našoj stranici dalmatia.hr, ali i na stranicama svih naših gradova i općina, odnosno njihovih turističkih zajednica. Turisti će se tako lakše snalaziti i vjerojatno sami odlučivati za svoja istraživanja, a sigurni smo da će i naši domaći ljudi na ovaj način otkriti blago za koje vjerojatno ni ne znaju da postoji oko njih', kaže predsjednica splitsko-dalmatinskog TZ-a.